Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ce au spus pe PATUL de MOARTE mari personalităţi
Ce au spus pe PATUL de MOARTE mari personalităţi

Ce au spus pe PATUL de MOARTE mari personalităţi

Într-o carte cu titlul "Mi-am îndeplinit misiunea aici", medicul german Hans Halter a strâns ultimele cuvinte spuse pe patul de moarte de peste 150 de personalităţi.

Titlul cărţii este ceea ce a spus înainte să se stingă genialul Albert Einstein.

Hans Halter, care a asistat ca medic la ultimele momente din viaţă ale multora dintre pacienţii săi, susţine că mulţi oameni sunt capabili să-şi rezume întreaga existenţă în cuvintele cu care îşi iau rămas bun de la această lume.

Ar fi şi cazul scriitorului Oscar Wilde, care a trăit mereu în lux şi care pe patul de moarte dintr-un hotel parizian bea şampanie în compania prietenilor, spunând "mor aşa cum am trăit, pe măsura posibilităţilor mele".

Winston Churchill şi-a luat ramas bun cu un "totul e atât de plictisitor", iar Marlene Dietrich i-a spus prietenului venit la patul ei de moarte din luxoasa locuinţă din Paris că "ne dorim totul şi chiar reuşim, nu-i aşa?".

"Nu plânge, are să-mi fie mai bine şi am să-ţi pregătesc un loc în paradis", i-a spus Bob Marley, bolnav de cancer, iubitei sale.

Halter a mai constatat şi ca moartea vine mereu pe neaşteptate, că ultimele cuvinte nu pot fi pregatite dinainte. Este cazul poetului galez Dylan Thomas care s-a dus la iubita lui înainte să intre în coma care avea să-i cauzeze moartea cinci zile mai târziu, spunându-i: "Am băut 18 pahare de whisky pur. Cred ca am atins un record".