Patru luni ratate. Orban a eșuat cu anticipatele și cu alegerea primarilor în două tururi

Patru luni ratate. Orban a eșuat cu anticipatele și cu alegerea primarilor în două tururi

PNL și-a tratat cu superioritate partenerii

Liberalii au gestionat prost și relațiile cu USR și UDMR, aliații alături de care au demolat Guvernul Dăncilă și care și-au declarat susținerea publică pentru alegerile anticipate. Ludovic Orban a încercat să-i joace pe degete, să-i controleze și să-i țină alături, crezându-se pe cai mai mari decât era.

Astfel, pe de-o parte, a reușit să-i irite pe aliații din USR, prin sacrificarea în Parlament a alegerii primarilor în două tururi. Acest lucru i-a nemulțumit pe oamenii lui Dan Barna care trăgeau speranțe că, în două tururi, le vor crește șansele să câștige câteva primării. Liberalii au reușit să-i împace promițându-le, în schimb, alegeri anticipate și că-i vor lua parteneri la guvernare. De asemenea, le-au oferit ordonanța anticipatelor care permitea alegătorilor să voteze în orice loc s-ar fi aflat. Un act normativ favorabil USR, al cărui electorat este concentrat în marile aglomerări urbane.

Pe de altă parte, cu aceeași ordonanță, liberalii au pierdut susținerea UDMR, parte a strategiei pentru declanșarea anticipatelor. Ludovic Orban a crezut că maghiarii îi vor sta alături dacă va sacrifica alegerea primarilor în două tururi și dacă le va oferi fonduri consistente de la bugetul de stat. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din Parlament. Iritați, cei din UDMR au contestat, alături de PSD, ordonanța anticipatelor la Curtea Constituțională și nu s-au prezentat la ședința parlamentară pentru învestirea Guvernului Orban 2.

Covid-19 schimbă agenda politică

Alegerea primarilor în două tururi este un subiect încheiat și îngropat, iar anticipatele încetează să mai fie un subiect de actualitate. Cu un PSD terminat după alegerile prezidențiale, PNL și Președintele aveau toate perspectivele să îi dea lovitura finală. Au ratat lamentabil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sub amenințarea coronavirusului, agenda politică este pe cale să se schimbe, politicienii să-și redefinească prioritățile. Preocupați și speriați de răspândirea periculosului Covid-19, cea mai mare parte dintre români și-au pierdut interesul pentru jocurile politice și nu mai par interesați de genul acesta de aventuri.

În context, șansele ca un nou Cabinet PNL să fie învestit în Parlament au crescut brusc. Prin urmare, vom avea un nou Executiv care își va duce mandatul până în toamnă, când vor fi alegeri la termen și când PNL va fi judecat de alegători în funcție de performanțele guvernării.