Evenimentul Zilei > EVZ Special > Guvernul împarte și parte face. Primarii PNL și UMDR au fost colindați cu fondul de rezervă
Guvernul împarte și parte face. Primarii PNL și UMDR au fost colindați cu fondul de rezervă

Guvernul împarte și parte face. Primarii PNL și UMDR au fost colindați cu fondul de rezervă

Guvernul condus de Ludovic Orban a făcut cadouri consistente mai multor primării conduse de liberali, prin două hotărâri adoptate în ajunul Crăciunului. Acestea au primit alocări bugetare consistente, fiind strecurate pe lista localităților aflate într-o situație precară. Nu au fost uitați nici aliații care au pus umărul la demolarea fostului Executiv și care au votat pentru învestirea echipei Orban în Parlament Banii au fost scoși din Fondul de rezervă, iar valoarea totală a alocării se ridică la aproximativ 600 de milioane de lei.

Prin prima hotărâre adoptată pe 20 decembrie, Cabinetul Orban a alocat 477,36 milioane de lei pentru a asigura funcționarea a 1.690 de localități până la finalul anului. Banii ar trebui să acopere „cheltuielile urgente necesare primăriilor” pentru a le asigura funcționarea până la finalul anului. Prin cea de-a doua hotărâre, adoptată în 23 decembrie, Executivul a mai alocat 112,69 milioane de lei, tot din Fondul de rezervă, altor 283 de localități.

Pe lista Guvernului s-au strecurat, numeroase localități, conduse de primari liberali sau din partidele aliate, despre care cu greu s-ar putea spune că n-au bani să-și acopere cheltuielile de funcționare. Printre cele aproape 2.000  de primării și Consilii Județene apar unele care nu sunt nici mici și nici nu se află în dificultate financiară.

Orban ține UDMR aproape

Municipiile Sfântu Gheorghe (Covasna), condus de Antal Árpád András și Miercurea Ciuc (Harghita), condus de Róbert Kálmán Ráduly, ambii din UDMR, au primit de la Guvernul PNL câte 20 de milioane de lei. Consiliile Județene din Covasna și Harghita au beneficiat, de asemenea, de alocări financiare consistente, 4 milioane și, respectiv, 9,67 milioane de lei. Consiliul Județean Mureș, al cărui președinte este tot un lider local al UDMR a primit 8,5 milioane de lei. Deși este condusă de Dorin Florea, ALDE, Primăriei din Târgu Mureș i-au fost alocați 2 milioane de lei.

UDMR este o formațiune destul de volatilă, care trece dintr-o parte în alta, asigurând sprijin la guvernare celor care îi oferă mai mult, fie că este vorba de bani, fie de concesii politice. În acest moment, liberalii au mare nevoie de partidul minorității maghiare pentru a se menține la guvernare și pentru a-și trece proiectele legislative în Parlament. Pentru acest lucru, așa cum se vede, liberalii sunt dispuși să ofere fonduri consistente și funcții.

Alianța Vestului și-a tăiat o felie importantă

Trei din cele patru municipii din Ardeal, care au format Alianța Vestului, în 2018, Oradea, Cluj Napoca și Timișoara au primit, împreună, 16 milioane de lei. Deși sunt considerate printre cele mai prospere orașe din România, plasate în mai toate topurile de profil, Guvernul le-a trecut pe lista localităților aflate în nevoie financiară, care trebuie ajutate cu fonduri guvernamentale, pentru a-și acoperi „cheltuielile urgente”.

Oradea, administrat de Ilie Bolojan, o voce importantă în PNL, a beneficiat de un ajutor bugetar de 5 milioane de lei de la Guvern. Alt membru al Alianței Vestului, municipiul Cluj, condus de fostul premier Emil Boc, de asemenea, unul dintre cei mai titrați primari liberali, a primit 6 milioane de lei. Municipiului Timișoara, al cărui primar este pitorescul Gheorghe Robu, i-au fost repartizați 5 milioane de lei.

premierul Orban n-a uitat nici de Brașov, chiar dacă nu este parte a alianței, municipiu condus de Gheorghe Scripcaru (PNL), și i-a alocat 2,155 milioane de lei.

Premierul nu și-a uitat comuna de domiciliu

În județul Constanța cei mai mulți bani s-au dus la Mangalia, al cărei primar este Radu Cristian (PNL). Orașul de la malul Mării negre a beneficiat de o alocație bugetară de 17,536 milioane de lei, mai mult decât întreg județul Cluj. În Hunedoara, municipiul Deva (primar Florin Oancea – PNL) a primit 12 milioane de lei.

Pentru Primăria Ploiești, o oază liberală în fieful familiei PSD-iste Cozma, Guvernul a alocat 10,3 milioane de lei. Municipiul Călărași, locul de origine al senatorului Răducu Filipescu (PNL), condus de Daniel Ștefan Drăgulin, a primit 5 milioane de lei.

În Ilfov, a fost repartizată suma de 1,4 milioane de lei comuna Dobroiești, localitatea de domiciliu a premierului Ludovic Orban, un milion de lei pentru orașul Voluntari, condus de Florin Pandele – soțul primarului Capitalei – Gabriela Firea, 2 milioane de lei la orașul Bragadiru, primar Vasile Cimpoeru – PNL și 3 milioane de lei către comuna Mogoșoaia.

Surprinzător, n-a fost alocat nici un leu municipiului Sibiu, reprezentat în Guvern de vicepremierul Raluca Turcan, iar la conducerea statului de președintele Klaus Iohannis.