Patru ani de Irak

Patru ani de Irak

Zeci de mii de oameni din diverse colturi ale lumii au participat la sfarsitul saptamanii la manifestatii de protest fata de  razboiul din Irak, de la a carui izbucnire se implinesc maine patru ani.

Aniversarea are loc pe fondul conflictului deschis dintre republicanii si democratii americani, acestia din urma incercand, de la preluarea controlului asupra Congresului, sa gaseasca o modalitate de a retrage trupele SUA din Irak.

De cealalta parte, administratia Bush este angajata intr-un ultim efort de a iesi cu fata curata din ceea ce un senator democrat numea recent "cea mai grava eroare de politica externa" din istoria Statelor Unite.

Dupa ce republicanii au pierdut alegerile legislative din toamna anului trecut, in luna decembrie, presedintele George W. Bush a anuntat nu asteptatul calendar al retragerii, ci, dimpotriva, suplimentarea "temporara" a efectivelor stationate in Irak. Scopul manevrei este o noua ofensiva menita a pune capat violentelor interconfesionale ce au dus tara intr-un veritabil razboi civil.

Bilant negativ, declaratii optimiste In urma cu o luna a fost declansata operatiunea de securizare a Bagdadului. Generalul David Petraeus, comandantul trupelor SUA din Irak, declara  ieri pentru BBC ca exista motive de optimism in ceea ce priveste reusita planului de securizare a capitalei irakiene si a provinciei Anbar.

Dupa ce, in octombrie 2006, s-a inregistrat cel mai grav bilant de victime de la inceputul conflictului, cu 3.700 de morti, oficialii militari anuntau zilele trecute ca se constata o ameliorare neta a situatiei din acest punct de vedere.

In pofida acestor declaratii optimiste, sase soldati americani au fost ucisi sambata, la Bagdad, in urma exploziei unor bombe artizanale, iar un al saptelea a pierit intr-un accident produs la Tikrit. Totodata, doi politisti irakieni au fost ucisi si peste 350 de persoane intoxicate in urma exploziei a trei cisterne incarcate cu clor, la Falluja si Ramadi, doua orase importante ale provinciei Anbar.

De remarcat ca generalul Petraeus a avut grija sa pastreze un ton moderat, declarand ca este totusi prea curand pentru a putea spune ca SUA vor reusi sa puna capat violentelor din Irak. Totodata, el s-a angajat ca, in situatia in care lucrurile nu merg, sa le comunice acest lucru militarilor din subordinea sa.

Protest planetar Mii de americani au infruntat iarna intarziata de la Washington pentru a lua parte la un mars impotriva razboiului din Irak. In mod simbolic, acesta s-a desfasurat pe acelasi traseu ca si un important protest fata de razboiul din Vietnam, care a avut loc in 1967.

Proteste similare au avut loc si in alte orase americane, dar si in Europa, Asia si Australia. Cea mai ampla manifestatie s-a desfasurat la Madrid, unde, potrivit BBC, s-au strans aproape 100.000 de oameni.

Ne puteți urmări și pe Google News