Patronii români sunt nemulțumiți de zilele libere pe care le primesc angajații din partea statului: „Trebuie să fim mai calculaţi”

Patronii români sunt nemulțumiți de zilele libere pe care le primesc angajații din partea statului: „Trebuie să fim mai calculaţi” Zile libere 1014. Sursa foto. Arhiva EVZ

Directorul Confederaţiei Patronale Concordia a spus că trebuie acordată mai multă atenție zilelor libere de care se bucură românii. Radu Burnete a tras un semnal de alarmă în privința costurilor asociate acestor zile.

Radu Burnete a spus că Parlementul trebuie să acorde o privire de ansamblu în ceea ce privește acordarea de zile libere în România, dar și costul pe care acestea le produc. Directorul Confederaţiei Patronale Concordia a făcut referire la proiectul de lege adoptat de Parlament care presupune ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere, iar angajatorul este nevoit să își plătească muncitorii. Burnete a subliniat că niciun patron nu a zis că nu ar trebui să existe zile libere pe lângă cele de concediu legal, dar este nevoie de o moderație.

El a continuat prin a spune că este o practică europeană care este spre binele angajaților, dar și al unor industrii importante din economie. Bugetarii se vor bucura de încă trei zile în acest an atunci când sărbătorile legale nu pică în zile de luni sau vineri. „Chiar şi atunci când sărbătorile legale nu sunt legate de weekend prin zile libere suplimentare se produce o fragmentare a programului de lucru cu posibile efecte asupra productivităţii”, a mai spus Burnete care a atras atenția că mai există astfel de proiecte în Parlament.

Consecințele suportate de angajatori în urma deciziilor statului

Directorul Concordia a mai adăugat că Parlamentul trebuie să se decidă dacă vrea să marcheze unele evenimente atunci când cad într-o zi lucrătoare sau dacă trebuie acordate zile de concediu în plus. Burnete a subliniat că angajatorii români trebuie să facă față unor provocări economice, în timp ce statul român ia decizii în favoarea muncitorilor. Este vorba de creșterea salariilor în timpul inflației, taxele care cresc, costul suportat pentru zilele libere, reducerea programului de muncă, plata concendiului paternal, oferirea de bonusuri, trecerea la o economie de piață și lista poate continua.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Problema este că doar angajatorul vede rezultatul în ansamblul său când costurile se adună şi ele se tot adună. Trebuie să fim mai calculaţi atunci când evaluăm costul de oportunitate. Trag un semnal de alarmă că Parlamentul mai are în discuţie un alt proiect de lege care spune că dacă pică în weekend zilele libere se acordă automat în următoarea zi lucrătoare”, a mai spus Radu Burnete.

Directorul Confederației Patronale Concordia a puctat că trebuie purtată o discuție onestă în ceea ce privește toate costurile indirecte pe care angajatorii trebuie să le suporte dacă statul român vrea să impoziteze suplimentar toți patronii. Burnete a spus că aceste costuri, care nu intră în categoria taxelor, „nu sunt deloc mici şi sunt în continuă creştere”, informează Agerpres.