Evenimentul Zilei > Actualitate > Patriotism la Polul Sud: „Le-am explicat străinilor cum e România”
Patriotism la Polul Sud: „Le-am explicat străinilor cum e România”

Patriotism la Polul Sud: „Le-am explicat străinilor cum e România”

Un glob de metal, argintiu, strălucitor, mare cât o minge de fotbal - aşa se vede Polul Sud la "faţa locului". După o lună de zile pe schiuri, la un frig de crapă pietrele, cel mai titrat alpinist român, Coco Galescu, şi miliardarul timişorean Romeo Dunca au ajuns, ieri dimineaţă, la ora 4.00, înapoi acasă.

Coco Galescu şi Romeo Dunca sunt primii români care au atins Polul Sud pe schiuri, după ce au făcut parte dintr-o expediţie internaţională care a celebrat împlinirea unui secol de la reuşita lui Roald Amundsen. Cei doi au avut mari emoţii, după ce, din cauza vremii nefavorabile, au rămas blocaţi la cel mai sudic punct al planetei. Ei povestesc că întoarcerea a fost mai dificilă decât atingerea polului : frigul era prea mare, hrana se terminase, la fel şi puterile celor mai mulţi dintre membrii echipajului.

Cei doi bănăţeni au străbătut 14 zile pe schiuri, aproape 250 de kilometri, de la Paralela 88 până la cel mai sudic punct al Pământului şi au dus cu ei drapelul românesc. Si au îndurat temperaturi între -30 şi – 35 de grade Celsius. Au dormit în cort, 17 nopţi, şi au slăbit. Miliardarul timişorean a ajuns acasă cu 10 kilogramei mai suplu.
Expediţia din care au făcut parte românii a numărat 16 persoane, printre care, triplul campion olimpic la schi fond, norvegianul Vegard Ulvang, sau Borge Ousland, unul dintre cei mai buni alpinişti şi exploratori ai lumii, şi a fost organizată cu sprijinul Guvernului. Au fost şi alţi norvegieni care s-au alăturat temerarilor, iar ultimii kilometri au fost străbătuţi şi împreună cu premierul Norvegiei, Jens Stoltenberg.
 „Am înţeles ce a însemnat ca Amundsen să înainteze pe zăpadă, 1.200 de kilometri, timp de 53 de zile, de la limita oceanului, până la Polul Sud. Să faci foamea şi frigul. În condiţiile de acum un secol, a fost, categoric, una din cele mai mari performanţe ale lumii „, a declarat Coco Galescu.
Dunca explică felul în care se „vede” frigul la polul Sud : „Aruncam ceaiul din termos în sus şi până să ajungă jos, ceaiul se transforma în zăpada”. Bănăţenii au mers încălţaţi în bocanci din pâslă groasă, asemănători cu cei purtaţi de Amundsen, acum 100 de ani.
 Peripeţii
Expediţia a atins Polul Sud pe 13 decembrie. Au sărbătorit centenarul expediţiei lui Roald Amundsen, împreună cu alte 42 d epersoane, venite special, din toate colţurile lumii. Apoi, temerarii au rămas blocaţi în frig, din cauza vremii.
„Timp de trei zile, din cauza vântului şi ceţii, avionul care venea după noi nu a putut ateriza”, povesteşte Dunca. Salvarea  a venit de la staţia de cercetare americană.
 „Cu americanii am băut bere şi am mâncat fructe de mare, dar de dormit, am dormit în corturile noastre. După ce am reuşit să plecăm de la pol, am înaintat doar 300 de kilometri, până în mijlocul Antarcticii, când a trebuit să aterizăm din nou. Vremea nu ne-a permis să mergem mai departe. Am mai stat o zi, după care am ajuns la baza Union Glacer, de unde trebuia să ne ia un avion rusesc care să ne ducă pe continent. Am mai rămas şi acolo două zile până când vremea a permis avionului aterizarea şi decolarea”, a mai povestit Romeo Dunca.
„Râd şi indienii de noi”
Rolul expediţiei, spun Galescu şi Dunca, a fost mai mult decât acela de a-şi demonstra lui că poate să atingă Polul Sud. Sau să bifeze o nouă premieră naţională. „80% din timpul petrecut alături de ceilalţi exploratori norvegieni sau americani, povesteam că România nu este doar ceea ce ştiu ei despre ea. Ne-am dat seama că tot ceea ce au făcut marii noştri sportivi, Nadia Comăneci sau Ivan Paţaichin a fost distrus de românii tuciurii care stau la colţ de stradă, peste hotare, şi cerşesc. Imaginea colegilor noştri de expediţie despre România e dramatică : românii sunt copii de ţigani care stau la colţ de stradă şi cerşesc, grupurile de mafioţi din România monopolizează piaţa prostituţiei din Elveţia etc. râd şi indienii de noi.
Un cetăţean indian ne-a spus un banc care suna astfel: Un foarte bogat om indian şi-a luat nevastă o fată din România şi în noaptea nunţii i-a dat cadou 100 de dolari. Fata i-a dat rest 50. Toate aceste rele ne provoacă un deserviciu imens şi pentru asta am decis să îi invităm aici, la munte, pe toţi membrii expediţiei, ca să vadă o altă Românie”, a declarat Romeo Dunca. „Am vrut sa fie un act de deminitate naţională”, susţine Coco Galescu.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: