Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Patriarhul îl reține pe Petru Groza și-i dă papucii lui Gheorghiu Dej
Patriarhul îl reține pe Petru Groza și-i dă papucii lui Gheorghiu Dej

Patriarhul îl reține pe Petru Groza și-i dă papucii lui Gheorghiu Dej

Preotul D. Veştemeanu, directorul Cultelor din Departamentul Cultelor, a afirmat că preotul I. Vască nu va mai rămâne multă vreme în postul de secretar general la Culte, deoarece Guvernul a aflat că el este la dispoziţia Patriarhului Nicodim, căruia îi furnizează informaţiile necesare, trădând astfel secrete de stat în legătură cu atitudinea Guvernului faţă de el.

Ieri, joi, 21. XI a. c., s-a prezentat în audienţă la Patriarhul Nicodim un

grup de ziarişti americani, etc., condus de ziaristul T. Teodorescu-Branişte, directorul ziarului Jurnalul de dimineaţă.

Printre altele, Branişte i-a comunicat Patriarhului că „presa română a fost îngreţoşată de pastorala Mitropolitului Irineu Mihălcescu al Moldovei”, care a cerut ca poporul să voteze cu BPD.

Şi, după aceea, Branişte şi-a exprimat nedumerirea şi indignarea pentru faptul că un ierarh îndeamnă poporul să voteze tocmai cu comuniştii (BPD).

De menţionat că Branişte este prietenul Patriarhului şi singurul care inserează în ziarul său articole elogioase şi informaţiuni despre şeful Bisericii, prin mijlocirea lui Grigore Spiru.

Ieri, joi, 21. XI a. c., a fost în audienţă la Patriarh un grup de miniştri în frunte cu Petru Groza, primul ministru.

La plecare, Patriarhul l-a reţinut pe Groza.

Ministrul Gh. Gheorghiu-Dej a rămas şi el, fără ca să fie invitat.

Atunci, Patriarhul i-a comunicat că voieşte să rămână numai cu primul ministru, după care Gheorghiu-Dej a plecat.

Apoi, Patriarhul a postat doi călugări la uşa principală, spunându-le că este interzis oricărei persoane de a intra în Palat, „chiar domnului Dej”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric