Evenimentul Zilei > Actualitate > Patriarhul Daniel obligat să ia atitudine după derapajul unor prelați ortodocși. Capii Bisericii îndemnați să evite comentariile despre pandemie și vaccinare
Patriarhul Daniel obligat să ia atitudine după derapajul unor prelați ortodocși. Capii Bisericii îndemnați să evite comentariile despre pandemie și vaccinare

Patriarhul Daniel obligat să ia atitudine după derapajul unor prelați ortodocși. Capii Bisericii îndemnați să evite comentariile despre pandemie și vaccinare

Ierarhii Bisericii Ortodoxe sunt îndemnați să se abțină de la comentarii legate de pandemie sau despre vaccinul împotriva COVID.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis o scrisoare slujitorilor Bisericii și le-a solicitat să evite discuțiile pe acest subiect. Patriarhul a luat atitudine în condițiile în care mai mulți înalți prelați, precum episcopul de Giurgiu, Ambrozie, dar și arhiepiscopul Tomisului au transmis mesaje anti-vacciniste și au îndemnat la încălcarea restricțiilor sanitare impuse de autorități.

Mesajul Patriarhului vine în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus a ajuns la un nivel foarte ridicat, blocând sistemul medical. Iar numărul morților a ajuns la 400 – 500 zilnic, iar tendința este de creștere. Iar cei mai mulți bolnavi sunt în rândul celor nevaccinați.

„Vă aducem la cunoștință că, în ultima perioadă, în special în contextul extinderii pandemiei, unii clerici s-au exprimat public asupra unor chestiuni de interes național, mai ales cu opinii pro sau contra vaccinării, nerespectând astfel prevederile statutare și hotărârile sinodale referitoare la disciplina comunicării în BOR. Mai mult chiar, unii ierarhi și-au exprimat public puncte de vedere personale în mod unilateral, fără nici o consultare cu mitropolitul lor sau cu Patriarhul.

Recent o astfel de atitudine a avut-o preasfințitul părinte Ambrozie, episcopul Giurgiului, care a folosit predica din cadrul Sfintei Liturgii pentru a critica virulent autoritățile publice din România, în special pe președintele României”, arată Patriarhul Daniel în scrisoare.

Patriarhul cere subordonaților săi să se abțină de la comentarii

Patriarhul atrage atenția că acest gen de manifestări și comentarii, legate de pandemie și de vaccin nu fac decît să îndepărteze oamenii de Biserică și să-i producă prejudicii majore.

„Vă solicităm, Înaltpreasfinția Voastră, să evitați exprimările publice referitoare la subiecte politice și medicale pentru care clericii nu sunt calificați și să aveți o atitudine pastorală conformă cu prevederile canonice, statutare, regulamentare și cu otărârile Sfântului Sinod, pentru a confirma că Biserica Ortodoxă Română este cu adevărat un factor al păcii sociale în această perioadă dificilă pentru toți românii”, se mai arată în scrisoarea Patriarhului.

Slujitori ai Bisericii au îndemnat la refuzul vaccinării

De-a lungul acestei perioade de pandemie, mai mulți înalți ierarhi și preoți ai Bisericii Ortodoxe Române s-au poziționat împotriva restricțiilor impuse de autorități, dar și a vaccinării. Ieșirile preoților au fost dintre cele mai felurite, de la propagarea teoriilor conspiraționiste până la refuzul de a respecta regulile.

Ca urmare a atitudinii ambigue a conducerii Bisericii Ortodoxe care evită să se implice oficial în eforturile autorităților de combatere a pandemiei, rând pe rând, episcopul Ambrozie al Giurgiului și ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului au lansat atacuri dure la adresa campaniei de vaccinare. Aceștia le-au transmis credincioșilor să nu accepte vaccinarea.

De altfel, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, s-a remarcat încă de la începutul pandemiei de coronavirus prin sfidări repetate a regulilor stabilite de autorități.

Scrisoarea Patriarhului Daniel către ierarhii Bisericii Ortodoxe