Editura Evenimentul si Capital

Patriarhul Daniel lansează un îndemn la solidaritate pentru satul românesc

Autor: | | 4 Comentarii | 240 Vizualizari

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a atras atenția, cu ocazia vernisajul expoziției de fotografie "Chipul satului românesc", deschisă în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, că satul românesc trece printr-o adevărată dramă. Preafericitul Părinte Daniel a adresat un îndemn la solidaritate și la asumarea obligației morale de a-i ajuta pe cei care trăiesc în sate, pe țăranii care își duc viața în izolare și sunt de cele mai multe ori uitați de restul lumii.

„Sunt sate care, în timp de ploaie şi frig, iarna, au drumuri foarte anevoioase, foarte grele. S-a arătat chiar şi, adesea, cât de greu se merge cu mortul la groapă într-un sat unde drumurile s-au deteriorat de la an la an, nu s-au reparat. Deci, ţăranul este adesea izolat, uitat, ignorat şi atunci trebuie nu doar să privim nostalgic şi mioritic la satul de odinioară, ci să vedem şi drama satului românesc de astăzi", a spus patriarhul Daniel, conform agerpres.ro.

Patriarhul consideră că, în faţa problemelor cu care se confruntă satul românesc - depopularea, singurătatea, boala, lipsa de acces în aşezările rurale, lipsa apei curente - "avem nevoie de o cultură de responsabilitate şi solidaritate cu oamenii de la sat".

„Să nu uităm biserica din sat, cimitirul din sat, crucea eroilor, să nu uităm şcoala din sat, noi, care ne-am născut la sat şi ne-am mutat la oraş şi să nu uităm pe oamenii săraci din satul în care ne-am născut, să-i ajutăm, cel puţin la marile sărbători, la hramul satului şi să salvăm unele case de la sat care sunt părăsite. Să le reparăm, să le cumpărăm, să le facem case de vacanţă. (...) E foarte important, dacă avem posibilitatea, să ajutăm, că aproapele nu-i doar vecinul. Este şi cel cu care te-nrudeşti. Şi, în general, oamenii de la sat preţuiesc faptul că n-au fost uitaţi", a mai spus patriarhul Daniel.

Înaltul ierarh a afirmat că artiştii fotografi au obligaţia morală de a mobiliza societatea în favoarea satului.

„Avem obligaţie morală. Că aceste fotografii nu sunt făcute doar să ne impresioneze emoţional, ci să ne mobilizeze în mod responsabil, în mod exemplar, nu doar să creeze emoţie de moment, până la lacrimi, ci să ne determine să facem o lucrare în favoarea satului. Altfel, îl descriem frumos şi devine lauda noastră un fel de parastas al satului românesc. Noi avem nevoie de o reînviere", a subliniat patriarhul Daniel.

Patriarhul consideră însă că „trebuie să surprindem nu numai sărăcia, ci şi prosperitatea unor sate, pentru că avem şi comune şi sate din mediul rural mai frumoase", cum ar fi "satele foarte frumoase" din Bucovina, Maramureş ori Rucăr-Bran.

Ce pensie are Florin Piersic! Nimeni nu astepta la o asa SUMA! Cati BANI ia in fiecare luna marele actor

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI