Paștele catolic. Tradiții și obiceiuri

Paștele catolic. Tradiții și obiceiuri

Catolicii sărbătoresc pe 4 aprilie, cea mai importantă zi a anului, Paștele. Această sărbătoare se petrece anul acesta la o lună distanță față de Paștele Ortodox, însă tradițiile și obiciurile rămân aceleași. 

De Paștele catolic, credincioșii dăruiesc ouă persoanelor dragi.

Utilizarea a două calendare diferite este motivul pentru care în 2021 Paștele catolic se sărbătorește cu o lună înainte de cel ortodox. Acest lucru s-a mai întâmplat în 2013 și 2016, în restul anilor cele două sărbători au picat la o distanță câteva zile, maximum o săptămână.

Paștele catolic este sărbătorit în acest an la începutul lunii aprilie, mai exact pe data de 4. Învierea Lui Iisus Hristos este cea mai mare sărbătorea a anului, dar și un motiv ca întreaga familie să se reunească la sfânta masă.

Data la care se sărbătorește Paștele catolic este diferită în fiecare an și nu pică niciodată în aceeași zi cu Paștele ortodox și asta pentru că cei care sunt sub religie catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian.

În următorii ani, Paștele se va sărbători în următoarele zile: în anul 2022 acesta va fi duminica, pe17 aprilie, în 2023 sărbătoarea va pica duminica, 9 aprilie, în următorul an, în 2024, Paștele catolic va fi pe 31 martie, iar în 2025 acesta va fi pe 20 aprilie.

Tradiții și obiceiuri de Paștele catolic

De Paște, mulți români, mai ales cei din zona Ardealului, pe lângă masa în familie și mersul la slujba de Înviere, ca o tradiție din moși strămoși, bărbații merg din poartă în poartă pentru a „stropi” femeile cu parfum. Semn că vor avea un an bogat, alesul lor este pe drum ori vor avea în scurt timp un copil. Un alt obicei ce se practică în ziua Paștelui la catolici este dăruirea și ciocnitul ouălelor.

Slujba la catolici este o ceremonie foarte emoționantă. Aceasta începe cu o rugăciune spusă de fiecare enoriaș în parte, după care preoții încep slujba de sărbătoare. În timp ce oamenii bisericii dau startul liturghii din ziua Învierii, credincioșii stau pe scaune, în liniște, cu sufletul spășit și chipul luminos sperând la un nou început, ascultând cuvântul lui Dumnezeu. De asemenea, în timp ce i-au parte la elebrarea euharistică, oamenii au posibilitatea de a se împărtăşii spiritual.

În noaptea de Înviere, la Vatican slujba Viglia Pascală a Învierii Domnului va fi oficiată de Papa Francisc. Iar la finalul slujbei, Suveranul Pontif va acorda Binecuvântarea Pascală „Ubi et orbi”, însoțită ca întotdeauna de darul indulgenței plenare, scrie spynews.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News