Paşaport de vaccinare: prudenţa UE faţă de riscurile de discriminare

Paşaport de vaccinare: prudenţa UE faţă de riscurile de discriminare

"Paşaportul de vaccinare" este perceput de mai multe ţări europene ca un mijloc de a ridica restricţiile instituite contra Covid-19.

„Paşaportul de vaccinare" va fi formula de ieşire din criza sanitară? În vreme ce cadenţa vaccinărilor se accelerează în lume, partizanii instituirii unui dispozitiv care să permită să se certifice statutul sanitar al unei persoane vaccinate sunt vocali la nivel european. S-au intensificat dezbaterile în Europa, unde mai multe guverne speră să-şi relanseze economiile ridicând carantina şi alte restricţii legate de Covid-19 oricărui călător vaccinat.

Islanda este prima ţară europeană care a eliberat certificate de vaccinare. Mai multe altele au anunţat deja politici mergând în acest sens, eliberând sau acceptând un astfel de pașaport de vaccinare: Grecia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Ungaria, Italia, Portugalia, Slovacia, Spania şi Suedia. Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a anunţat luni că "certificate de statut" privind Covid-19 vor fi unul din instrumentele folosite pentru a ieşi din criza sanitară.

Atentat la libertăţile individuale

Instituirea acestor paşapoarte de vaccinare se loveşte totuşi de reticenţa mai multor membri ai Uniunii Europene (UE), ca Franţa sau Germania, care avertizează împotriva discriminărilor pe care le-ar aduce acest dispoizitiv privind libertăţile fundamentale ale cetăţenilor nevaccinaţi. Îngrijorări manifestate în ultimele zile în două studii publicate în Regatul Unit, ţara europeană cea mai avansată în programul de vaccinare.

"Dacă anumite persoane nu au acces la aceste teste sau vaccinuri contra Covid-19 sau nu pot să le plătească, nu-şi vor putea dovedi statutul sanitar şi libertăţile lor vor fi restrânse", afirmă Ana Beduschi, profesor de drept la Universitatea Exeter din Regatul Unit, autoare a unui studiu privind problemele etice legate de paşaportul de vaccinare. Lucrarea subliniaza de asemenea riscurile în materie de confidenţialitate a datelor.

Un alt studiu publicat pe 19 februarie de Royal Society conchide că instituirea de certificatre de vaccinare este "fezabila dacă se ţine cont de mai multe criterii cheie. Printre cele 12 condiţii prezentate figurează în special definirea precisă a folosirii acestor certificate, pentru a se evita "discriminările la locul de muncă, accesul la restaurante, centre de sănătate, evenimente sportive sau culturale, la companiile de asigurări, la cererile de locuinţe şi de alte servicii".

Există temeri în legătură cu pașapoartele

„Nu luăm poziţie pro sau contra [paşapoartelor de vaccinare], dar luăm act de faptul că sunt pe cale să se instituie. Mai multe ţări le-au lansat deja, întreprinderi spun că le vor cuprinde în contractele lor. Trebuie de acum să vorbim deschis", afirmă Melinda Mills, directoarea Centrului Leverhulme pentru Ştiinţa demografică de la Universitatea Oxford şi autoare principală a studiului.

Sectoarele turismului şi aviaţiei sunt în prima linie pentru a cere introducerea de paşapoarte de vaccinare înaintea îmbarcării.

Compania aeriană australiană Qantas a deschis subiectul în noiembrie, în vreme ce companiile din Golf Emirates şi Etihad au anunţat testarea unui permis de călătorie conceput de Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA). Dar presiunea pentru o revenire la viaţa normală priveşte şi alte domenii. Israelul a anunţat că certificatul lui de vaccinare, "eticheta verde", va fi folosit şi pentru a permite accesul în locurile de cult, sălile de sport, baruri şi evenimente culturale.

Franţa e reticentă

În Franţa, guvernul afirmă că dezbaterea privind certificatele de vaccinare este prematură din două motive: slaba proporţie de persoane vaccinats şi incertitudinile privind durata protecţiei imunitare conferite de vaccinuri. Recentele creşteri ale epidemiei legate de diferitele variante ale coronavirusului au relansat studiile privind gradul de protecţie şi contagiozitatea persoanelor vaccinate.

Astăzi, se ştie că vaccinurile împiedică dezvoltarea de forme grave de Covid-19 - 95% pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna, 70% pentru AstraZeneca - dar nu se ştie încă dacă evită ca persoanele vaccinate să ia virusul şi să contamineze pe alţii.

"Astăzi nu putem da mai multe drepturi unora care au fost vaccinaţi decât altora care nu sunt încă vaccinaţi pentru că nu au acces. Campania de vaccinare se desfăşoară treptat. Ar fi extrem de nedrept şi paradoxal să spui (persoanelor nevaccinate): nu aveţi dreptul să ieşiţi sau să reluaţi cutare sau cutare activităţi", a declarat luni, pe BFMTV, secretarul de stat pentru afaceri europene, Clément Beaune.

Pașapoartele de vaccinare și cultura

Ideea de a grăbi redeschiderea locurilor culturale doar pentru persoanele vaccinate a fost de asemenea respinsă de ministrul culturii, Roselyne Bachelot.

"Mă opun în continuare paşaportului de vaccinare care mi se pare un atentat la libertăţile noastre. Iubitoara de libertate care sunt şi-o imaginează cu greu! Dacă am ajunge acolo, ar fi un regres", a subliniat ministrul într-un interviu pe France 2 pe 10 februarie.

"Armonizarea" certificatelor în cadrul UE

UE, unde numai 3% din populaţie a fost vaccinată, avansează cu prudenţă pe acest subiect. Statele membre au căzut de acord, la sfârşitul lui ianuarie, pe o serie de principii care vizează armonizarea certificatelor de vaccinare anti-Covid. Potrivit Comisiei Europene, 11 dintre ele emit deja asemenea certificate şi cel puţin altele 7 se pregătesc să le lanseze.

Dispozitivul va fi mai întâi utilizat în "scopuri medicale", de exemplu, dacă o persoană primeşte a doua doză de vaccin într-o altă ţară decât cea în care a primit-o pe prima. Celelalte utilizări posibile, ca paşaport de vaccinare cerut de Grecia pentru a relansa turismul, nu sunt la ordinea zilei.

"Nu vor fi iniţiative individuale neconcordate pe această temă" la nivel european, a repetat secretarul de stat pentru afaceri europene, Clément Beaune. "Unele ţări doreau să se meargă mai repede, altele, ca noi, erau mai reticente. S-a spus că vom vedea puţin cum merge şi până atunci, nu o face nimeni".

O stare se aşteptare împărtăşită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care nu recomandă instituirea de paşapoarte de vaccinare "deocamdată", referindu-se la numărul mic de persoane vaccinate la nivel mondial.

Inegalităţi de acces la vaccinuri

Existenţa unei asemenea formule ar agrava de fapt nedreptăţile legate de foarte marile inegalităţi da acces la vaccinuri între ţari bogate şi ţări sărace.

"Despre ce vorbim cu adevarat este să dăm drepturi şi privilegii care vor fi inaccesibile persoanelor care nu au paşaport de vaccinare", a declarat Alison Thompson, profesor de bioetică la Universitatea din Toronto, într-un interviu la CBC Radio.

"Aceasta ridică tot felul de probleme privind aspectul echitabil al paşaportului de vaccinare (...).Va trebui să examinăm îndeaproape legile legate de discriminări şi de drepturile omului pentru a determina cum să folosim corect acest gen de tehnologie".

Ne puteți urmări și pe Google News