Proprietarii de caini si pisici din Timisoara au inceput de ieri sa ceara medicilor veterinari eliberarea pasapoartelor pentru animale.
Aceste documente sunt necesare daca vor sa iasa din tara cu animale de companie. Cei care pleaca in spatiul UE fara pasaport pentru caine sau pisica risca sa le fie confiscat patrupedul si eutanasiat. Impreuna cu eliberarea pasaportului, medicul veterinar introduce in pielea de la gatul animalului un microcip pentru identificarea acestuia. Eliberarea pasaportului si introducerea microcipului costa 120 de lei, ne-a declarat medicul veterinar Iulia Regep, care a eliberat ieri primul pasaport pentru animale.
Copoii austrieci, drumeti cu acte in regula
Pasapoartele trebuie vizate de Directia Sanitar-Veterinara care preia datele pentru a le introduce intr-o baza de date comuna la nivel european. Ieri, pana la ora pranzului, fusesera vizate patru astfel de pasapoarte, primele fiind pentru trei catelusi de vanatoare.
Proprietarul cateilor, care au acum 12 saptamani, este Cosmin Maris. El spune ca acestia si parintii lor sunt singurii caini din rasa Apelandische Daghsbracke existenti in Romania. „Este o rasa mai rara, cu denumirea populara copoi austriac. Femela am cumparat-o din Iugoslavia si masculul din Croatia. Au facut cei trei pui la care le-am luat azi pasaport”, povesteste Maris. Acesta a spus ca cei trei catelusi cu pasaport au fost vanduti unor cetateni straini care ii vor duce in Austria si Germania.
Tot ieri, s-a mai prezentat la DSV Georgiana Vercea, posesoarea unui Fox Terrier. Femeia a venit cu pasaportul la vizat si cu catelul pentru citit microcipul. „Trebuie sa plec in Italia, la rude, si mi se pare normal sa aiba cainele microcip si pasaport. Daca il pierd, se citeste microcipul si se stie al cui este. Nu mi s-a parut insa normal sa vin si sa pierd vremea la DSV pentru viza”, a spus Georgiana Vercea.
Daca n-au acte, sunt eutanasiati
„Pot trece granita si cainii sau pisicile fara pasaport. Daca la controalele de rutina din tarile UE se constata insa ca nu exista acest document, animalul este confiscat si eutanasiat”, spune Petru Arnautu, sef Serviciu Identificare din cadrul DSV Timis. „Microcipul are atasat un cod de bare care se regaseste si pe pasaport. Pe acelasi document sunt trecute toate datele legate de vaccinari si deparazitari, precum si viza „sanatos” a examenului clinic. La DSV se inregistreaza acest cod de bare si restul datelor. Viza „sanatos” este valabila doar 48 de ore. Daca animalul nu paraseste tara in acest interval, e nevoie de o noua viza”, spune medicul veterinar Iulia Regep.
„Datele se inregistreaza la noi, si codului de bare i se ataseaza un fisier, care va fi introdus intr-o baza de date comuna la nivel european. In Franta, Germania, Italia sau unde merge animalul, medicul veterinar de acolo scaneaza codul de bare si microcipul si are automat acces la datele despre caine”, mai explica Petru Arnautu.