Ceaușescu primea contre tot mai dese de la un lider comunist. Cum s-a descotorosit de el

Ceaușescu primea contre tot mai dese de la un lider comunist. Cum s-a descotorosit de el Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Nicolae Ceaușescu avea obiceiul să nu suporte contrazicerile. Oamenii care l-au cunoscut în perioada închisorilor ilegaliste spun că la un moment dat, Ceaușescu dorea să joace și el șah, în celulă, cu învingătorul de la partidele anterioare. Ceaușescu juca prost șah, iar piesele erau din miez de pâine și tabla din carton.

Ceaușescu a fost învins, dar a rămas timorat și cu privirea aceea răzbunătoare de mai târziu. S-a zis că n-ar fi uitat niciodată ofensa acelui deținut căruia, în perioada puterii sale, Ceaușescu i-ar fi tăiat orice perspectivă.

Nicolae Ceaușescu s-a dezis rapid de omul care îi fusese principalul garant din România la numirea în fruntea Partidului Muncitoresc Român la moarta lui Gheorghiu-Dej.

Vorbim aici de Ion Gheorghe Maurer. Cei doi nu se înțelegeau la începutul anilor 70 pe fondul direcțiilor de producție în industrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Maurer cerea o specializare strictă și suplinirea din importuri iar Ceaușescu voia ca România să producă orice.

Ceaușescu era contrazis de Maurer

La o vânătoare din anii 1970 sau 1971 la fazani, în Pădurea Cioflecu-Giurgiu, Maurer și Ceaușescu au discutat aprins, Ceaușescu a vânat fazanii care veneau în standul de vânătoare al lui Maurer:

„ Maurer: Ascultă, mă, Nicule! Să ştii şi tu că eu nu sunt Husák şi nu voi fi niciodată un Husák al României.

Ceaușescu:„Ia spune tu ce am împuşcat noi astăzi?

Șef al vânătorii: „Dumneavoastră aţi împuşcat 54 de fazani, iar tovarăşul preşedinte Maurer, 29 de fazani.

Ion Gheorghe Maurer

Ion Gheorghe Maurer a murit în sărăcie, bolnav și abandonat de toți. Sursa foto. Captura video

Maurer: Bravo, mă, Nicule! Cum să nu împuşti tu atâţia fazani când băieţii ăştia de o săptămână au tot căutat să vadă unde este locul cel mai bun, ca să te aşeze pe tine. Şi nu ţi-a fost de-ajuns numai atât. Te-ai întins cu arma şi la fazanii care veneau la mine sau la Feneşer. Măi, Nicule! Unde dracu’ să mai cauţi dreptatea asta că nici în pădure nu o găseşti!”.

Evident, Nicolae Ceaușescu va încerca să îl izoleze pe Maurer ba chiar să-l lichideze. I se atribuie ordinul de eliminare a lui Ion Gheorghe Maurer, fost prim-ministru al României. 

Acesta, vechi membru al echipei lui Dej, fost avocat care îi apărase pe comuniști în anii interbelici îl ajutase pe Ceaușescu în ascensiunea sa. Dar intrase în conflict cu acesta, din cauză că Maurer îl contrazicea pe eCaușescu în deciziile economice. De multe ori, neconforme cu realitatea. Maurer susținea ”să producem puțin și bine”, ceea ce Nicolae Ceaușescu refuzase. El dorind ca România să producă de toate, nu neapărat calitativ.

A supraviețuit unui accident

Demnitarul Ion Gheorghe Maurer a supraviețuit accidentului din 1972, în Covasna. Când un camion nu a oprit la atenționarea antemergătorului și a lovit un Trabant aflat în fața sa. Apoi a pătruns pe contrasens zdrobind automobilul în care prim-secretarul județului Covasna, Kiraly Karol și demnitarul Ion Gheorghe Maurer se întorceau de la o vânătoare. Sport de care Ion Gheorghe Maurer era foarte pasionat. 

Ion Gheorghe Maurer a suportat 13 operații complicate în spitalul local, refuzând transferul cu elicopterul la București, temându-se că va fi otrăvit în elicopter. 

În 1974, s-a retras la pensie, păstrând privilegiile avute înainte de pensionare. S-a considerat că și sovieticii doreau eliminarea lui Maurer, cel care îl sfătuise și pe Dej să se distanțeze de sovietici și fusese considerat o adevărată ”eminență cenușie a comunismului românesc”. 

Ion Gheorghe Maurer a dezvăluit aceste date după 1993, el trăind până în anul 2000, la 97 de ani, apucând să vadă căderea lui Ceaușescu și transformările postdecembriste ale României ca simplu martor ocular.