Manifestanții care au luat parte la mitingul din 6 ianuarie, de la Capitoliu au început să fie dați afară de la locurile de muncă.
Pe măsură ce apar imagini și relatări ale rețelelor sociale despre protestul de la Capitoliu, de miercuri, unii dintre cei prezenți sunt identificați. O parte dintre aceștia și-au pierdut deja slujbele sau și-au dat demisia.
Dați afară unul câte unul
Navistar, o companie de direct marketing din Maryland, a anunțat că un angajat al său nu mai face parte din echipă după ce a fost fotografiat cu însemnele companiei în interiorul clădirii Capitoliului. Navistar a declarat pentru CNN că, deși susține dreptul angajaților săi la exercițiul pașnic al libertății de expresie, un comportament periculos pentru cei din jur va fi condamnat.
Un avocat texan, Paul Davis, s-a despărțit de compania sa Goosehead Insurance, după apariția mai multor mesaje în social media care l-au arătat în rândurile protestatarilor. Un clip video îl prezintă în timp ce spune: „Toți încercăm să intrăm în Capitoliu pentru a-i pune capăt" (n.r. – procedurii de învestire a lui Joe Biden). Avocatul a postat ulterior în mai multe rânduri pe Facebook, afirmând că a fost vorba tot timpul de „o demonstrație pașnică", iar îndemnul său a fost de fapt „vocea unui protest lipsit de violență". Potrivit CNN, nu este clar dacă Davis a fost concediat sau și-a dat demisia, iar acesta a refuzat să comenteze cazul.
Cum interpretează participanții la protest primul amendament din Constituție
Rick Saccone, un fost reprezentant al statului Pennsylvania, a postat imagini pe pagina sa de Facebook care îl arată în afara Capitoliului, sediul Congresului american. Imediat Saint Vincent College, unde acesta este asistent universitar, a demarat o investigație în urma căreia cadrul didactic și-a prezentat scrisoarea de demisie cu intrare imediată în acțiune. Într-o declarație oficială, reprezentantul instituției academice a declarat că Saccone nu va mai fi asociat cu Saint Vincent College sub nicio formă.
„M-am decis să îmi dau demisia pentru binele școlii. Am fost aici timp de 21 de ani. Nu am dorit ca tot acest tăvălug media teribil să îi afecteze reputația", a declarat Rick Saccone pentru un portal de știri din vestul Pennsylvaniei. Saccone, care a postat înregistrări video cu el aflat în mulțime în exteriorul clădirii Capitoliului, a scris pe Facebook că „oricine se afla în jurul ei era implicat într-o adunare pașnică, potrivit primului amendament" (n.r. – din Constituția SUA).
Lindsey Williams, senator al statului Pennsylvania, a distribuit un video care pare să fi fost șters de pe pagina de Facebook a lui Saccone. Filmul îl arată în timp ce face un apel: „Au doborât porțile, i-au înghesuit acolo. Încercăm să scăpăm de oamenii răi de acolo și de toți republicanii nenorociți care l-au trădat pe Președintele nostru. Îi vom alunga din birourilor lor".
Republicanii pledează pentru lege și ordine
Americanii aflați în poziții de putere arată mai multă disciplină când e vorba de problema violenței, chiar dacă nu au fost prezenți la protestele mult blamate de întreaga țară. Spre exemplu, Partidul Republican din Texas l-a înlăturat din funcție pe Walter West, sergentul său în arme (n.r. - ofițer numit de un organism deliberativ, de obicei un legislator, pentru a menține ordinea în timpul ședințelor sale), după ce West a făcut comentarii pe Facebook despre asaltul de miercuri.
„Susținem cu convingere dreptul la adunări libere din primul amendament, însă condamnăm violența și ne rugăm pentru toți cei care au fost la Capitoliu. Partidul Republican din Texas a fost mereu de partea legii și ordinii și vom continua asta", se afirmă într-o declarație oficială a partidului. Într-o declarație pe contul său de Facebook, Walter West a scris că postările lui au fost interpretate eronat și că nu a făcut niciodată apel în favoarea violenței la sediul Congresului.
Pe de altă parte, șeful Poliţiei Capitolului, Steven Sund, a demisionat vineri pe fondul criticilor primite ca urmare a reacţiei inadecvate a subalternilor săi în momentul asediului sediului Congresului.
Sursa: CNN