Eficientizarea reţelei prin care UE primeşte, din Rusia, 20% din necesarul de gaze naturale, are scopul de a preveni o nouă criză a livrărilor, precum cea care i-a afectat pe europeni la începutul acestui an. Într-un final, sistemul energetic ucrainean ar trebui să fie integrat cu cel european. Acordul, parafat ieri printr-o declaraţie semnată la Bruxelles în prezenţa şefului Comisiei UE, Jose Manuel Barroso, a preşedintelui ucrainean, Viktor Iuşcenko, şi a premierului Iulia Timoşenko, a stârnit nemulţumirea Moscovei.

Ministrul rus al energiei, Serghei Şmatko, a subliniat că declaraţia nu acordă atenţie nevoilor Moscovei, principalul furnizor de gaze, şi că afectează, prin urmare, chiar securitatea ener getică a Europei. Şmatko s-a mai arătat îngrijorat de faptul că documentul vizează schimbări în actualul sistem ucrainean de aprovizionare şi comerţ cu gaze.

„Mai ieftin decât Nabucco”

Conform declaraţiei, operatorul reţelei ucrainene – în prezent, compania publică Naftogaz – trebuie să devină cu adevărat independent, pentru a asigura tarife corecte şi transparente pentru transportul gazelor. Şeful Băncii Europene de Investiţii, care a semnat la rândul său declaraţia, alături de BERD şi Banca Mondială, a precizat de altfel că această reformă este esenţială pentru atragerea investiţiilor.

Cele trei bănci ar putea asigura o parte din banii necesari modernizării infrastructurii ucrai nene, construită de sovietici în anii 1960. Premierul Timoşenko a apreciat că investiţiile de 5,5 miliarde de euro, calculate de UE la doar 2,5 miliarde, ar creşte capacitatea de li vrare cu aproximativ 25%, o soluţie mai ieftină decât construirea unor noi gazoducte precum Nabucco.