O parohie importantă din Chișinău a trecut la Mitropolia Basarabiei

O parohie importantă din Chișinău a trecut la Mitropolia Basarabiei Biserica Sf. Nicolae Chisinau / sursa foto: wikipedia

O parohie importantă din Chișinău a trecut la Mitropolia Basarabiei, subordonată Bisericii Ortodoxe Române.

O parohie importantă din Chișinău a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Rusiei, și a aderat la Mitropolia Basarabiei.

Mitropolia Basarabiei câștigă teren

Parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, de pe bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău, a făcut anunțul despre trecerea la Mitropolia Basarabiei, subordonată Bisericii Ortodoxe Române, după slujba de duminică.

Enoriașii parohiei au întâmpinat cu aplauze decizia de despărțire de biserica rusă, condusă de prietenul și partenerul ideologic al lui Vladimir Putin, Patriarhul Kiril.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Un pas istoric”

Reprezentanții consiliului parohial, protoiereii Petru Storoja, Eugen Maznic și Radu Storoja, alături de diaconul Marcel Rotari, au anunțat, după Sfânta Liturghie, că de acum încolo, parohia trece sub oblăduirea canonică a Bisericii Ortodoxe Române. În consecință, că aderă la Mitropolia Basarabiei.

„Astăzi, biserica noastră, împreună cu consiliului parohial, care reprezintă poporul care ne frecventează, noi, cu tot clerul împreună, am decis să facem un pas asumat, foarte important, un pas istoric. Am aderat cu toții, cu acest sfânt lăcaș, la Mitropolia Basarabiei”, le-a spus credincioșilor părintele Petru Storoja.

La Mitropolia Basarabiei, dar pe stil vechi

Parohul a explicat că despărțirea de Moscova ține de anumite „decizii de ordin intern și extern”. El a promis că biserica va respecta în continuare calendarul de stil vechi, până „se va coace bine mărul”.

„N-avem dreptul să clevetim de aici din amvon sau să vorbim pe cineva de rău. Dar în urma unor decizii, de ordin intern și extern am decis să facem acest pas, fără nicio ezitare, și să fim cu biserica mamă, cu Biserica Ortodoxă Română.

Rămânem pe stil vechi în continuare. Când va veni timpul, când se va coace bine mărul, vom decide ce vom face mai departe. Noi preoții, și până în ziua de azi, am slujit românește. Prin urmare, totul rămâne cu a fost, liturghiile, vecerniile, utreniile. O singură deosebire există – am schimbat vectorul nostru spiritual, dinspre Moscova, spre București”, a spus parohul.