Parlamentul UE cere standarde obligatorii pentru integrarea romilor

Parlamentul UE cere standarde obligatorii pentru integrarea romilor

Persoanele de origine romă ar trebui să beneficieze de standarde minime la nivel UE pentru a avea un acces mai facil la locuri de muncă, educaţie, locuinţe şi servicii medicale, spune o rezoluţie adoptată azi în Parlamentul European (PE). Rezoluţia, care privește în mod direct România, încearcă să influenţeze viitoarea strategie a Comisiei Europene privind incluziunea romilor, care va fi prezentată pe 5 aprilie, urmând a fi adoptată în Consiliul European în luna iunie.

Rezoluţia non-legislativă, adoptată cu 576 voturi pentru, 32 împotrivă şi 60 de abţineri, subliniază că populaţia romă (10-12 milioane de persoane în Europa) s-a confruntat cu o discriminare sistematică şi se luptă cu „un grad intolerabil de excludere” cât şi cu încălcarea drepturilor omului, grava stigmatizare şi discriminare în viaţa publică şi privată.

„Strategia pregătită la nivel european trebuie să pună accent pe satisfacerea şi promovarea drepturilor fundamentale la muncă, locuinţă, sănătate şi educaţie", a declarat raportoarea PE în acest dosar, Lívia Járóka. Cele patru domenii enumerate de Járóka sunt chiar priorităţile vizate europarlamentari.

Concret, precizează rezoluţia, Comisia ar trebui să prezinte o foaie de parcurs pentru introducerea unor standarde minime obligatorii aplicabile la nivelul UE, pentru cele patru priorităţi: educaţia, ocuparea forţei de muncă, locuinţele şi sănătatea. În plus, Comisia trebuie să instituie criterii de premiere a statelor membre care se conformează şi penalităţi pentru cele care nu respectă dispoziţiile.  

Lupta împotriva locurilor de muncă nedeclarate, angajarea romilor în administraţia publică, creşterea numărului profesorilor de etnie romă şi asigurarea dreptului la educaţie în propria limbă a copiilor romi sunt de asemenea cerinţe pentru statele membre şi Comisie, spun eurodeputaţii.

PE impune totodată crearea unor organisme UE sub supravegherea Grupului de lucru pentru romi, pentru a securiza finanţarea europeană în sprijinul iniţiativelor locale bune şi pentru identificarea şi raportarea la timp a deturnării de fonduri.

„Repatrieri discutabile”

Textul adoptat de eurodeputaţi menţionează că „repatrierile discutabile” ale romilor din mai multe state membre au creat „teamă şi anxietate în rândul populaţiei de etnie romă, precum şi niveluri îngrijorătoare de rasism şi discriminare”. Este o referire indirectă la repatrierile romilor români și bulgari operate de mai multe state europene, în special de Franța și Italia.

Strategia UE ar trebui să abordeze toate formele de încălcare a drepturilor fundamentale ale populaţiei rome, inclusiv „discriminarea, segregarea, discursurile care incită la ură, stereotipurile etnice, amprentarea ilegală, precum şi evacuarea şi expulzarea ilegală”, notează rezoluția.

Un dialog între autorităţile locale, organismele judiciare, poliţie şi comunitatea romă este, de asemenea, necesar pentru abolirea discriminării în sfera judiciară şi în combaterea determinării originii etnice, mai spun eurodeputații. România a subliniat în mai multe rânduri că susține pe deplin o strategie europeană pentru incluziunea romilor. La sfârșitul lunii ianuarie, la Strasbourg, președintele Traian Băsescu a anunțat că și România va lansa, în această primăvară, o nouă strategie, pentru perioada 2011-2015, menită să accelereze integrarea romilor.

Ne puteți urmări și pe Google News