Parlamentul slovac a aprobat Fondul de Stabilitate Europeană

Parlamentul slovac a aprobat Fondul de Stabilitate Europeană

Parlamentul slovac a aprobat, azi, întărirea Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), în al doilea vot, permiţând astfel intrarea în vigoare a acestui instrument anticriză al Zonei Euro, informează Agerpres.

Patru partide politice din Slovacia au convenit să susţină întărirea Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF) pentru Zona Euro, într-un al doilea vot, după cum anunţase, ieri, liderul formaţiunii social-democrate de opoziţie Smer-SD, Robert Fico, după eşecul primei tentative, care a dus la căderea guvernului. Votul a fost posibil după ce deputaţii slovaci au aprobat desfăşurarea de alegeri anticipate în 10 martie 2012, în urma acordului între Partidul Social-Democrat de opoziţie Smer-SD şi trei partide din coaliţia guvernamentală.  Optimism politic "Slovacia va ratifica fondul de salvare al UE fără probleme. Cred că aceasta se va întâmpla vineri cel mai târziu", anunţase Fico. În schimbul sprijinului social-democraţilor pentru extinderea competenţelor FESF, liderii a trei partide din coaliţia guvernamentală au fost de acord cu organizarea de alegeri legislative anticipate în 10 martie, a mai declarat Robert Fico.

Cele patru formaţiuni politice dispun împreună de o majoritate de 119 locuri din cele 150 în Parlamentul de la Bratislava. Anti-finanţare pentru statele cu probleme Parlamentul slovac a votat, ieri, împotriva măsurilor privind întărirea Fondului de salvare financiară a zonei euro, considerat esenţial pentru combaterea crizei datoriei din blocul comunitar. În acest fel s-a exprimat un vot de neîncredere în guvernul condus de premierul Iveta Radicova. Slovacia a rămas singurul stat din zona euro care nu a ratificat extinderea prerogativelor Fondului european de stabilitate financiară Măsurile supuse votului nu au primit 21 de voturi pentru, dar acest rezultat era de aşteptat, în condiţiile un partid minoritar din coaliţia de guvernare a anunţat că se va abţine. Partidul Libertate şi Solidaritate a afirmat că se opune ca populaţia ţării să plătească pentru a acoperi datoriile ţărilor mai bogate.

Mulţi dintre slovaci sunt de părere că ţara lor, una dintre cele mai sărace din Zona Euro, nu ar trebui să salveze ţări ca Grecia.

Toate celelate 16 state care au aderat la moneda unică au aprobat schimbările, prezentate de liderii UE drept cruciale în rezolvarea crizei deficitelor, care a determinat deja trei ţări din Zona Euro să ceară pachete de salvare.

Ne puteți urmări și pe Google News