Schimbare importantă în România. Izolarea termică se va face doar cu această condiție

Schimbare importantă în România. Izolarea termică se va face doar cu această condiție Sursa foto: Arhiva EVZ

Izolarea termică a locuințelor se va face doar cu materiale ignifuge, rezistente la incendiu, conform unui proiect legislativ care a fost depus spre dezbatere și adoptare la Parlament. De regulă, astfel de lucrări se fac cu plăci de polistiren un material, ieftin, care ia foc destul de repede.

Parlamentul are dezbatere un proiect de lege prin care impune anumite materiale de construcții pentru lucrările de izolare termică. Conform actului normativ, pentru astfel de lucrări nu se vor mai putea utiliza decât materiale ignifuge, cu rezistență mare la incendiu.

Parlamentul schimbă regulile

Izolarea termică a locuințelor se va face doar cu materiale ignifuge și rezistente la incendiu. Parlamentul urmează să adopte un proiect legislativ în acest sens. Noul proiect are drept scop creșterea siguranței pentru cei care ocupă locuințele. Totodată proiectul urmărește reducerea riscurilor de incendii, în cazul anvelopării termice.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată la Senat și propune modificarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții. În acest sens se propune ca pentru lucrări de anvelopare să se folosească doar materiale ignifuge și rezistente la foc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Practic, în Legea 10/1995 se va introduce un nou paragraf. Acesta va reglementa că „materialele şi elementele de construcţie utilizate pentru asigurarea protecţiei împotriva zgomotului şi a izolaţiei termice a construcţiilor trebuie să aibă proprietăţi ignifuge şi un grad ridicat de rezistenţă la foc”.

sesiune parlamentară, ședință

Joi are loc prima sesiune parlamentară din acest an. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ce spun autorii proiectului de lege

Autorii legii care se află în Parlamentul României susțin că se dorește ca viitoarele clădiri să aină un nivel ridicat de eficiență energetică Dar, pe de altă parte, să devină și rezistente în cazul unor incendii.

„România și-a asumat transformarea treptată a parcului imobiliar naţional în clădiri rezidenţiale și nerezidenţiale, atât publice, cât și private, cu un nivel ridicat de eficienţă energetică și decarbonat până în 2050, conform Strategiei naţionale de renovare pe termen lung pentru sprijinirea renovării parcului naţional de clădiri, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1.034/2020”, susțin autorii proiectului legislativ.

Potrivit acestora, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă raportează în jur de 6.000 de incendii pe an. În urma unor evenimente de acest fel, în locuințe, în jur de 70.000 de persoane sunt rănite rănite. Iar asfixierea cu fum reprezintă una dintre cauzele majore de deces în astfel de situații.

Izolare termică

Sursa foto: EVZ

Parlamentul chemat să legifereze în interesul cetățenilor

Majoritatea clădirilor de locuințe sunt izolate termic cu plăci de polistiren, care iau foc destul de ușor. Mai mult, materialul degajă un fum gros, negru și înnecăcios care provoacă asfixierea rapidă a victimelor. Polistirenul este, însă, un material ieftin, ușor de aplicat, drept care este preferat de constructori și chiar de cei ce finanțează astfel de lucrări.

În special, polistirenul este folosit pentru lucrările de izolare a clădirilor de locuințe finanțate de primării. Drept urmare autorii legii susțin că este nevoie de un act normativ care să reglementeze mai bine acest domeniu.

„Problema riscului la incendiu trebuie avută în vedere cu atenţie la acţiunile de renovare energetică a clădirilor, cu precădere la lucrările de anvelopare termică realizate cu materiale ușor inflamabile (precum polistirenul expandat sau extrudat). În acest sens, trebuie actualizate reglementările tehnice privind reabilitarea termică. Prin simpla intervenţie asupra normelor în vigoare pot fi salvate mii de vieți”, mai arată autorii proiectului ajuns în Parlamentul României.