Parlamentul European îi cere lui Jean-Marie Le Pen să restituie 300.000 de euro
- Iuliu Vlădescu
- 10 octombrie 2024, 17:08
Parlamentul European îi cere lui Jean-Marie Le Pen să restituie peste 300.000 de euro pentru că a perceput în mod nejustificat taxe de mandat de europarlamentar, un caz separat de cel al asistenților parlamentari care se judecă în prezent la Paris.
De ce este acuzat Jean-Marie Le Pen
Într-o decizie din 8 iulie, notificată fostului lider de extremă dreapta, dar care nu a fost făcută publică, secretarul general al Parlamentului European îi cere 303.200,99 euro, a aflat luni AFP din surse apropiate dosarului. În cauză, utilizarea taxelor de mandat în cadrul "liniei bugetare 400" a Parlamentului European.
Această linie este destinată să acopere "cheltuielile administrative și de funcționare ale grupurilor politice și ale secretariatului deputaților neafiliați" și cele "legate de activități politice și de informare în cadrul activităților politice ale Uniunii Europene".
Cu toate acestea, între 2009 și 2018, lui Jean-Marie Le Pen i-au fost rambursate în mod nejustificat cheltuielile pentru buletine informative, pixuri, cărți de vizită, cravate, umbrele, cântare de bucătărie, ceasuri de birou, brățări conectate, ochelari de realitate virtuală sau alte 129 de sticle de vin, potrivit datelor unui raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).
Ce spune ancheta OLAF
OLAF a estimat în special că o serie de buletine informative au fost "copiere și lipire" de texte cu acces deschis și au fost suprataxate "în raport cu munca depusă efectiv pentru a le produce, conform extraselor din raportul său publicat de Mediapart în martie 2022.
Fostul lider al partidului frontist a depus un recurs împotriva deciziei Parlamentului European la Tribunalul General al Uniunii Europene, a declarat pentru AFP avocatul său, François Wagner.
Contactat, Parlamentul European a indicat, la rândul său, că "administrația Parlamentului este obligată, atunci când primește indicii serioase că fondurile au fost plătite în mod necuvenit, să efectueze o verificare a conformității cu normele financiare administrative aplicabile cazului în discuție, să caute clarificări din partea deputatului vizat și să recupereze banii plătiți în mod necuvenit, dacă nu este furnizată nicio dovadă a cheltuielilor conforme. Acest lucru nu înlocuiește nicio procedură legală sau investigație judiciară".
Jean-Marie Le Pen nu poate fi chemat la proces
Această dispută este diferită de cea din dosarul asistenților deputaților europeni, pentru care 26 de inculpați, printre care Marine Le Pen și Reuniunea Națională (RN) ca entitate juridică, se prezintă de săptămâna trecută în fața instanței penale din Paris, suspectați de deturnare de fonduri pentru că au angajat colaboratori în beneficiul exclusiv al partidului.
Cazul lui Jean-Marie Le Pen, sesizat inițial și în instanță, a fost "disjunct", starea de sănătate a acestuia fiind considerată incompatibilă cu prezența sa la proces după ce o expertiză judiciară efectuată în iunie constatase "o profundă deteriorare" a stării sale fizice și psihice.
Candidatul perdant din turul doi al alegerilor prezidențiale din 2002, în vârstă de 96 de ani, a făcut obiectul unui "mandat de protecție" – o măsură comparabilă cu tutela – de la jumătatea lunii februarie.
Cele trei fiice ale sale Marie-Caroline, Yann și Marine Le Pen sunt mandatarele sale, ceea ce le permite să desfășoare diverse acte în numele tatălui lor, singure sau în colaborare, potrivit Tribune de Geneve.
(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)