Marin Le Pen, în fața judecătorilor. Procesul ce poate schimba politica din Franța

Marin Le Pen, în fața judecătorilor. Procesul ce poate schimba politica din FranțaMarine Le Pen. Sursa foto: Dreamstime.com

Procesul în care lidera partidului Adunarea Națională, Marine Le Pen, va fi judecată pentru deturnare de fonduri, începe luni. Este unul dintre cele mai importante procese din Europa, întrucât un verdict de vinovăție i-ar putea nărui ambițiile prezidențiale în momentul în care era cel mai aproape de acest obiectiv.

Marine Le Pen, acuzații penale în momentul în care era foarte aproape de Palatul Élysée

Potrivit sondajelor, Marine Le Pen ar putea câștiga viitoarele alegeri prezidențiale, dar pentru a putea să câștige trebuie să câștige procesul care începe luni, la Paris. Politiciana este acuzată, alături de partidul pe care îl conduce, Adunarea Națională, și de alte 26 de persoane, printre care actualii și foștii parlamentari francezi și europeni, de deturnarea unor fonduri ale Parlamentului European.

Procurorii care instrumentează dosarul au vorbit despre un „sistem” de atribuire a contractelor pentru asistenți parlamentari persoanelor care au lucrat pentru partid, și  nu pentru problemele Uniunii Europene, încălcând astfel regulile UE. Presupusa schemă ar fi avut loc între 2004 și 2016.

Le Pen respinge acuzațiile

Marine Le Pen a negat în mod repetat că ar fi comis vreo faptă penală.

Miza este enormă pentru politiciana care a candidat deja de trei ori la președinție. Dacă va fi găsită vinovată în urma procesului care va dura circa două luni, ea riscă o pedeapsă maximă de 10 ani și o amendă de până la 1 milion de euro. Dar, deși o pedeapsă cu închisoarea atât de mare este puțin probabilă, Le Pen s-ar putea confrunta și cu interdicția, pentru cinci ani, de a candida la funcții publice. Iar asta ar scoate-o din cursa pentru alegerile prezidențiale din 2027.

Marine Le Pen a spus deja că intenționează să candideze. Iar un sondaj recent arată că, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc astăzi, Le Pen ar avea circa 40% din voturi în primul tur, în funcție de cine ca candida contra ei. La ultima cursă prezidențială, contra lui Emmanuel Macron, Le Pen a luat puțin peste 23 la sută și a pierdut în al doilea tur de scrutin, adunând doar 41% dintre sufragii.

Care sunt acuzațiile contra Marine Le Pen

Procurorii au anunțat într-o declarație că Parlamentul European a acuzat Adunarea Națională că a cheltuit milioane de euro pe an pentru asistenții parlamentari, dintre care majoritatea dețin funcții-cheie în cadrul partidului. „Avocații Parlamentului European cred că, în acest caz, Parlamentul a suferit atât prejudicii financiare, cât și reputaționale”, a declarat serviciul de presă al PE într-o declarație pentru Politico.

În dosar mai apar Jean-Marie Le Pen, fondatorul partidului și tatăl lui Marine, dar și oficiali aleși precum Louis Aliot, primarul orașului Perpignan, din sudul Franței, și fostul partener al politicienei.

Jean-Marie Le Pen, care are acum 96 de ani, va lipsi de la proces, dar a fost plasat sub protecție juridică din cauza stării de sănătate în declin.

„Diferențe culturale”

Adunarea Națională nu este primul partid din Franța care se confruntă cu acuzații de utilizare abuzivă a fondurilor Parlamentului European pentru plăți interne. De exemplu, la începutul acestui an, Mișcarea Democrată (MoDem), de centru, parte a coaliției care îl sprijină pe Macron, a fost amendată cu 300.000 de euro pentru acuzații similare. Parlamentul European estimase inițial o pagubă de 1,4 milioane de euro, dar ulterior a redus cifra la 293.000 de euro, potrivit France-Presse.

Cea mai cunoscută figură din MoDem a fost François Bayrou, primul ministru al justiției al lui Macron și unul dintre primii grei politici care i-au acordat sprijinul președintelui francez. El a fost achitat din cauza unor îndoieli rezonabile, dar alți oficiali de partid, inclusiv cinci foști deputați europeni, au fost amendați sau condamnați la închisoare cu suspendare.

Adunarea Națională spune că aceste cazuri provin din diferențele culturale din Paris și Bruxelles cu privire la ceea ce înseamnă a fi angajat al unui partid politic. „În partidele politice franceze, a fi pe statul de plată este excepția, iar a fi voluntar este norma, dar nu este cazul în alte culturi politice europene”, a declarat un oficial de rang înalt din Adunarea Națională, care a vorbit sub condiția anonimatului.

„Abordarea politică a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) este fără sens. Dacă un consilier este membru al partidului, ei vădn un «steag roșu»”, a spus oficialul.

Jordan Bardella și Marine Le Pen

Jordan Bardella și Marine Le Pen. Sursa foto: Instagram

Bardella, acuzat de aceleași fapte de Libération

Actualul președinte al Adunării Naționale, Jordan Bardella, nu este implicat în proces, pentru că nu fusese încă ales în Parlamentul European și nici nu ocupase funcții-cheie în partid în perioada în cauză. Astfel că acum există condiții pentru o luptă pentru șefia partidului între Le Pen și protejatul ei.

Partidul spune însă că cei doi vor candida în tandem, unul pentru președinție, celălalt pentru șefia guvernului. Dar dacă Le Pen va fi găsită vinovată, succesiunea la conducerea Adunării Naționale s-ar putea face mult mai repede.

Jordan Bardella ar putea fi, totuși, implicat în acest dosar. Cotidianul de extremă stânga Libération îl acuză pe actualul șef al partidului că ar fi prezentat anchetatorilor documente falsificate pentru a dovedi că a lucrat pentru probleme parlamentare, nu pentru cele de partid, în 2015, când era angajat ca asistent al fostului europarlamentar Jean-François Jalkh.

Bardella a calificat aceste acuzații ca „false”, pe rețeaua X, după publicarea acuzațiilor.