Parlamentul European a votat, marți, 1 martie, rezoluția prin care solicită instituțiilor Uniunii Europene să depună eforturi pentru a acorda Ucrainei statutul de candidat la blocul comunitar. Astfel, oficialii ar recunoaște o nouă perspectivă europeană a statului condus de Volodymyr Zelensky, care a transmis, anterior, că ucrainenii luptă pentru a fi „membri egali ai Europei”.
Parlamentul European a adoptat, în cadrul unei reuniuni extraordinare convocată din cauza războiului din teritoriul ucrainean, rezoluția intitulată „Agresiunea rusă împotriva Ucrainei”.
Au votat aproximativ 676 de persoane, dintre care 637 au dat vot pozitiv, 13 au fost împotrivă, iar 26 s-au abținut.
Parlamentul European cere acordarea statutului de „candidat UE” Ucrainei
Astfel, Parlamentul European solicită instituțiilor UE să depună eforturi pentru a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană, relatează Agenția de Presă Interfax.
Între timp, Ucraina trebuie să continue să lucreze la integrarea sa pe piața unică a uniunii, în conformitate cu Acordul de asociere, se arată în rezoluție.
Adoptarea rezoluției amintite vine după ce președintele Volodymyr Zelensky a cerut, zilele trecute, aderarea imediată a Ucrainei la Uniunea Europeană. Câteva ore mai târziu, șeful statului ucrainean a semnat cererea de incluziune în blocul comunitar.
Cum a semnat Volodymyr Zelensky cererea de aderare la UE
În fundalul fotografiei care surprinde „momentul istoric” al semnării actului de aderare la UE sunt surprinși saci de nisip și soldați care stă de gardă.
„Propunerea care face istorie vine de la prietenul meu, prim-ministrul Eduard Heger, despre apartenenţa #Ucrainei la #UE. Cererea este pe drum, naţiunea ucraineană a făcut alegerea europeană cu mult timp în urmă. Sincere mulţumiri pentru sprijinul extraordinar!”, a transmis prim-ministrul ucrainean, într-o postare publicată pe Twitter.
„Ucraina este de-a noastră”
În altă ordine de idei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis, într-un interviu acordat presei internaționale, că Ucraina „este de-a noastră și o vrem în Uniunea Europeană”.
„Avem un proces cu Ucraina care constă, de exemplu, în integrarea pieței ucrainene în piața unică. Avem o cooperare foarte strânsă în ceea ce privește rețeaua energetică, de exemplu.
Sunt atât de multe subiecte la care lucrăm îndeaproape, împreună, și, într-adevăr, de-a lungul timpului, ne aparține. Ucraina este de-a noastră și o vrem în UE”, a declarat Ursula von der Leyen.
Șefa CE a mai spus că încrederea în Vladimir Putin este „complet distrusă și erodată”.
Discutând despre posibilitatea unor discuții de pace între Ucraina și Rusia, Ursula von der Leyen a spus că „este important ca partea ucraineană să fie de acord cu discuțiile de pace și ca condițiile să fie bune pentru partea ucraineană”.