Parlamentul de la Chișinău a ratificat un acord fundamental dintre Republica Moldova și UE

Parlamentul de la Chișinău a ratificat un acord fundamental dintre Republica Moldova și UE Uniunea Europeană. Sursa foto: arhivă EVZ

Parlamentul de la Chișinău a ratificat un acord fundamental dintre Republica Moldova și UE

Parlamentul e la Chișinău a ratificat, azi, un acord, ce fusese semnat la data de 19 februarie între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Este vorba despre aderarea Basarabiei la programul numit „Europa digitală”, cu un buget total de 7,6 miliarde de euro până în anul 2027.

Astfel, Moldova va putea să acceseze granturi europene pentru a implementa proiecte de digitalizare. Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Europa Digitală este un nou program de finanțare al UE axat pe implementarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi, cetățeni și administrații publice, digitalizarea întreprinderilor, instituțiilor publice etc.

Republica Moldova, într-un acord foarte important cu UE

Prin acest program, UE urmărește să accelereze transformarea digitală a economiei, industriei și societății. Aderarea Republicii Moldova la programul Europa Digitală, o inițiativă a UE care oferă numeroase beneficii pentru întreprinderi, autorități locale, sectorul asociativ și cetățeni, înseamnă că întreprinderile, primăriile, ONG-urile și autoritățile centrale din Moldova vor avea acces la finanțare europeană pentru digitalizare cu un buget total de 7,6 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Astfel, Moldova va beneficia de asistență financiară și expertiză pentru a-și îmbunătăți infrastructura digitală și pentru a promova inovarea și incluziunea digitală în societate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin intermediul programului „Europa digitală”, Moldova va accelera digitalizarea întreprinderilor și a administrației publice. Aceasta va sprijini startup-urile, IMM-urile și sectorul public în eforturile lor de îmbunătățire a competitivității și a modelelor de afaceri prin utilizarea tehnologiilor digitale avansate. Sprijinul pentru program este sporit prin reducerea contribuțiilor financiare anuale ale Republicii Moldova cu 95% până la finalizarea acestuia în 2027.

Moldova va participa activ la viitoarele oportunități din sfera digitală, în special în cele 4 domenii la care a fost asociată: calculul de înaltă performanță, inteligența artificială, competențele digitale avansate, implementarea și utilizarea optimă a tehnologiilor digitale și interoperabilitatea. Acordul de aderare a Republicii Moldova la programul Europa Digitală va intra în vigoare retroactiv, de la 1 ianuarie 2024, după finalizarea tuturor procedurilor de ratificare. „Digitalizăm tot mai mult mediul de afaceri și administrația publică.

Astfel vom ajuta micii antreprenori, companiile medii să fie mai competitive și să-și îmbunătățească activitatea cu ajutorul tehnologiilor digitale avansate. Înainte de a deveni cetățeni ai UE, putem deveni și mai repede cetățeni digitali ai UE", a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, conform infomarket.md.