Parlamentul a amânat numirea în funcție a noului Avocat al Poporului

Parlamentul a amânat numirea în funcție a noului Avocat al Poporuluisursă: arhivă EvZ

Plenul reunit al Parlamentului a decis să amâne numirea lui Fabian Gyula în funcţia de Avocat al Poporului pentru a dată ulterioară.

Numirea lui Fabian Gyula în funcţia de Avocat al Poporului se amână pentru o dată ulterioară pronunţării Curţii Constituţionale pe sesizarea formulată de PSD referitoare la revocarea lui Renate Weber de la conducerea acestei instituţii, scrie stiripesurse.ro.

Joi, după şedinţa Birourilor permanente reunite, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat:

„Deşi iniţial era prevăzut să facem plenul luni pentru numirea Avocatului Poporului, pentru că am văzut că este programată decizia Curţii Constituţionale pentru data de 29 iunie, am decis să facem săptămâna viitoare, la o dată ulterioară pronunţării Curţii Constituţionale pe sesizarea formulată de PSD".

Când a fost întrebat ce va face dacă CCR va amâna decizia, Orban a răspuns că se va analiza soluţia care trebuie adoptată, într-o şedinţă a Coaliţiei.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, miercuri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocatul Poporului. Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie.

Reprezentanții Partidului Social Democrat au solicitat amânarea numirii Avocatului Poporului, după scrisoarea deschisă trimisă de Comisia de la Veneția către Senat și Camera Deputaților.

Scrisoarea Comisiei de la Veneția

„Se pare, într-adevăr, că la o ședință comună a Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat, ținută în data de 25 mai 2021, în timpul căreia au fost prezentate și dezbătute rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018, 2019 și 2020, s-a dat un vot de respingere.

Dacă prezentarea și dezbaterea raportului de activitate al Avocatului Poporului (Ombudsman) în fața Parlamentului constituie o bună practică, care este prevăzută în Principiile de protecție și promovare a instituției Avocatului Poporului („Principiile de la Veneția”), și este susținută de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, condițiile legitime pentru întreruperea mandatului unui ombudsman sunt, de asemenea, clar stipulate, după cum urmează:

11. Avocatul Poporului poate fi revocat din funcție numai în conformitate cu o lista exhaustivă de condiții clare și rezonabile, definite de lege. Aceste condiții se referă numai la criteriile esențiale de „incapacitate” sau „incapacitate de a îndeplini atribuțiile”, „conduită necorespunzătoare” sau „culpă”, care trebuie interpretate îndeaproape. Majoritatea parlamentară necesară pentru revocarea din funcție a Ombudsmanului – chiar de către Parlament sau de către o instanță la cererea Parlamentului – trebuie să fie cel puțin egală cu, și de preferință mai mare decât cea stabilită pentru alegerea sa. Procedura de revocare este publică, transparentă și prevăzută de lege”, se precizează în scrisoarea Comisiei.