Parisul anunță închiderea taberei de refugiați și cere Londrei să ia măsuri
- Simona Stupar
- 27 septembrie 2016, 00:00
Președintele francez, Francois Hollande, a promis desfi ințarea taberei de solicitanți de azil până la finalul anului, și vrea ca și britanicii să facă eforturi pentru soluționarea problemei
Operațiunea de închidere a taberei va fi una „excepțională, realiza tă în circumstanțe excepționale”, iar Marea Britanie trebuie săși asume responsabilitatea, consideră Hollande. „Îmi exprim dorința de a vedea că autoritățile britanice își joacă rolul în efortul umanitar pe care Franța îl face aici și va continua să-l facă în zilele următoare”, a spus președintele francez.
Obligații asumate
În opinia șefului statului francez, doar pentru că britanicii au decis să iasă din UE, nu înseamnă că nu mai au nicio obligație față de Franța. El făcea referire la acordul bilateral Le Touquet semnat în 2003, care stabilea controlul la granița dintre Franța și Marea Britanie. Franța încearcă să găsească mii de noi locuri în centre pentru refugiați, în țară, pentru a-i primi pe cei care trăiesc în tabăra de la Calais, înainte de venirea iernii. Mulți ar fi avut șansa de a primi cetățenie franceză, dar preferă să ajungă, cu o barcă sau un camion, în Marea Britanie, scrie presa de la Londra. Hollande a transmis un mesaj traficanților de persoane, spunând că „de acum înainte se va pune capăt acestor practici”. Hollande nu a pierdut ocazia de a-l ataca, indirect, pe fostul președinte Nicolas Sarkozy, vorbind despre dezorganizarea și problemele de securitate create după desființarea unei tabere de imigranți, de lângă Calais, în septembrie 2002.
Promisiuni electorale
Și Sarkozy, care vrea să candideze pentru un nou mandat de președinte, în 2017, a făcut o vizită la Calais, săptămâna trecută, și a sugerat renegocierea tratului de Le Touquet și crearea unui centru de triere a refugiaților, în partea engleză a Canalului Mânecii. Agricultorii și șoferii de camion din Franța au blocat, la începutul lunii septembrie, autostrada spre Calais, cerând închiderea taberei de refugiați din apropierea orașului.
Ședință CSAT
La București, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) va discuta, azi, întro ședință ordinară, la Palatul Cotroceni, despre implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia, cu implicații la nivel național, evoluțiile din Orientul Mijlociu și implicații pentru România, dar și principalele măsuri necesare pentru înlăturarea amenințărilor la adresa securității naționale generate de un aflux masiv de imigranți, precum și pentru prezervarea climatului de ordine și siguranță publică, după cum a anunțat, ieri, purtătoarea de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi.