Părinţii o fac mireasă la 5 ani şi 8 luni!

Părinţii o fac mireasă la 5 ani şi 8 luni!

Logodna unei fete de 5 ani şi 8 luni cu un băiat de 16 ani şi jumătate a bulversat autorităţile buzoiene. Cei doi - Marghioala Crenguţa Dinu şi Ion Dumitrache - sunt de origine romă şi locuiesc în localitatea buzoiană Râmnicelu.

Ocopilă în vârstă de numai 5 ani şi opt luni (Marghioala Crenguţa Dinu), din localitatea buzoiană Râmnicelu, a fost logodită de părinţii săi, ieri, cu un consătean de 16 ani şi jumătate (Ion Dumitrache). Când în sat au sosit asistenţii sociali de la Buzău, poliţiştii şi ziariştii, grupuri de romi au împânzit şoseaua principală, nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi să-şi vadă de tradiţie.

La adăpostul acestor apărători, părinţii logodnicilor le promiteau asistenţilor sociali şi poliţiştilor că „băiatul nu s-atinge de fată“ şi că fata va sta în casa părintească până la cel puţin 12 ani, în timp ce ziariştilor le spuneau că, orice ar fi, ei îşi urmează tradiţia. Ba chiar i-au ameninţat pe jurnalişti să nu care cumva să apară pe la petrecere ori să le calce în bătătură. Părinţii promit că o ţin acasă

Tâmbălău mare, ieri, în faţa secţiei de poliţie din Râmnicelu, sat aflat la o aruncătură de băţ de municipiul Râmnicu Sărat: zeci de localnici de etnie romă mişună agitaţi la poarta instituţiei. În sediul poliţiei este Stela Dumitraş cu, asistent social la Direcţia pentru Protecţia Copilului (DPC) Buză u, iar prietenii familiilor logodnicilor sunt îngrijoraţi să nu le fie luată copila la centrul de asistenţă socială. S-a mai întâmplat asta, anul trecut, cu două minore care urmau să fie căsătorite, tot după tradiţie.

De data aceasta, Marghioala a fost lăsată de autorităţi să participe la propria-i logodnă doar datorită promisiunii pe care părinţii ei au făcut-o autorităţilor. „Părinţii fetei ne-au asigurat că ea va sta acasă, cu ei, până la vârsta de 12 ani“, spune asistenta socială din Râmnicelu, Nicuţa Alexandru. Ea este cea care va trebui să verifice, lunar, dacă promisiunea va fi respectată, dar ştie că, „practic, când fata va împlini 10 ani, e ca şi măritată“. Diversiunea „botezul“

Stela Dumitraşcu, asistenta de la Buzău, a ieşit timorată din sediul poliţiei locale. A spus în grabă că părinţii copilei au recunoscut că e vorba nu despre un botez, aşa cum au încercat să păcălească lumea, ci despre o petrecere de parafare a înţelegerii logodnei. Poliţiştii n-au avut curaj să iasă din clădire, au aşteptat să vină subcomisarul Octavian Constantin de la Râmnicu Sărat, care a declarat doar că „organele de poliţie“ le-au explicat familiilor Dinu şi Dumitrache „aspectele de natură penală pe care le-ar putea suporta“ dacă între cei doi copii vor avea loc raporturi sexuale înainte ca fata să împlinească 15 ani. Adică băiatul, Ion, ar putea fi încarcerat de la 3 la 5 ani. DEGENERAŢI

La Râmnicelu, căsătoriile între minori şi chiar între rude sunt o obişnuinţă Povestea acestei logodne a început de la Daniel Dinu, tatăl copilei. El a fost cel care l-a rugat pe tatăl băiatului să o ia pe Marghioala în familia lui. Daniel Dinu are în total şase copii, numai fete. Cea mai mare are 10 ani, cea mai mică s-a născut anul trecut, iar întreaga familie trăieşte din ajutorul social, adică le intră în casă puţin peste 400 de lei. Lumea din sat se miră că familia Dumitrache, a băiatului, a fost de acord să-i ia acestuia o logodnică săracă. Bunicul lui Nelu, Ştefan Dumitrache, e un om foarte bine văzut în sat, chiar dacă e ţigan. E un om muncitor, are certificat de producător şi face comerţ cu alimente. Căsătorii periculoase

Dinu a încercat să facă rost de mai mulţi bani şi, ca toţi sătenii, s-a ocupat de comerţul cu usturoi şi ceapă. Cumpăra de la producătorii locali cu 100.000 kilogramul de usturoi şi-l vindea la oraş, la Buzău sau la Bucureşti, cu mai mult. Dar acum nu mai poate vinde la piaţă, la oraş, că nu are certificat de producător. „Nu mai dăm decât la cei care muncesc pământul, că am avut mai multe controale şi...“, ne explică un angajat al primăriei. Logodnele şi căsătoriile între minori sunt ceva obişnuit în Râmnicelu, spun asistenţii sociali de la Buzău.

„Este o comunitate destul de închisă, se căsătoresc numai între ei şi, în curând, va exista riscul de cosangvinizare“, ne-a declarat Carol Dinu, purtătorul de cuvânt al DSP Buzău. Oamenii satului confirmă, iar poliţiştii ştiu şi ei câte ceva: „S-au găsit şi prin Portugalia doi romi din satul nostru, şi s-au căsătorit acolo“. Familiile Dinu şi Dumitrache îşi văd însă de treaba lor. Au făcut din micuţa Marghioala - până ieri, o fiinţă descrisă de localnici drept „neagră şi cu faţa plină de zoaie“ - o „frumoasă domnişorică, vopsită blondă şi cu părul numai bucle“. SPIRIT CIVIC Primarul i-a „turnat“ pe logodnicii minori Cel care a anunţat, acum două zile, Direcţia pentru Protecţia Copilului Buzău de logodna pusă la cale de familiile Dinu şi Dumitrache a fost chiar primarul din Râmnicelu, Neculai Jugaru, care însă a fost de negăsit ieri, în ziua în care urma să aibă loc la Căminul Cultural petrecerea de parafare a înţelegerii.

Localnicii spun că primarul a dispărut pentru că nu vrea să dea ochii cu presa. „E cercetat de DNA pentru felul în care a folosit nişte fonduri europene pentru romi. A luat câteva sute de mii de euro ca să facă o fabrică de ambalat produse alimentare în care să lucreze numai romi. Dar a dat faliment, e căzută de aproape doi ani“, spune o localnică. PRECEDENT

Fata „Regelui“ Cioabă, măritată la 12 ani!

O altă nuntă între minori a şocat comunitatea internaţională în septembrie 2003. Atunci, scandalul a fost declanşat din curtea „Regelui“ Florin Cioabă, care şi-a măritat religios (în cultul penticostal) o fată, Ana-Maria Cioabă, pe atunci în vârstă de 12 ani, cu un tânăr pe nume Mihai Biriţă, în vârstă de 15 ani.

Baroneasa Emma Nicholson (raportorul UE pentru România din acea perioadă) a acuzat statul român de încălcarea atât a legislaţiei româneşti, cât şi a normelor internaţionale. După o anchetă, Protecţia Copilului din Sibiu a decis ca tinerii „soţi“ să locuiască separat şi să înceteze orice relaţie de natură maritală.

Ne puteți urmări și pe Google News