Părinţii care muncesc afară, obligaţi să anunţe autorităţile cui lasă copilul

Părinţii care muncesc afară, obligaţi să anunţe autorităţile cui lasă copilul

Deputatul Petru Călian (PDL) a depus un proiect de lege privind protecţia minorilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, care prevede obligaţia părinţilor care au copii în îngrijire de a notifica autorităţilor intenţia de a pleca din ţară cu 30 de zile înaintea plecării.

Iniţiativa legislativă are drept scop responsabilizarea părinţilor şi a tuturor instituţiilor implicate în drepturile minorilor, stabilind obligaţii clare sub aspectul aplicării sancţiunilor corespunzătoare, menite să asigure o protecţie efectivă a copiilor neglijaţi de proprii părinţi.

Proiectul militează pentru respectarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului.

Potrivit proiectului, părinţii care au copii minori în îngrijire şi doresc obţinerea unui contract de muncă în străinătate au obligaţia de a notifica autorităţilor intenţia de a pleca din ţară cu 30 de zile înainte de părăsirea domiciliului stabil. De asemenea, părinţii trebuie să nominalizeze persoana în întreţinerea şi îngrijirea căreia va rămâne minorul, acordul de îngrijire fiind concretizat printr-un act notarial. Astfel, autorităţile vor fi obligate ca în termen de 30 de zile de la depunerea dosarelor să verifice respectarea condiţiilor de către părinţii care intenţionează să plece la muncă în străinătate. Pe perioada încredinţării minorilor se vor întocmi lunar rapoarte de evaluare pentru o mai bună monitorizare a acestora, iar în cazul în care persoanele nominalizate nu respectă cerinţele prevăzute de lege minorul va putea fi încredinţat unui centru de plasament. Sute de mii de copii, afectaţi de fenomenul migraţiei Potrivit deputatului PDL, la ora actuală, în România există sute de mii de copii afectaţi de fenomenul migraţiei, iar copiii abandonaţi acasă "suferă tulburări psiho-afective, tulburări de comportament, carenţe în dezvoltarea biologică şi emoţională".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Nu dorim să se ajungă la tragedia fetiţei de 12 ani care a murit de dorul mamei, refuzând să mănânce timp de opt luni. Acest caz scoate la iveală drama neînţeleasă a unui copil abandonat. Legislaţia actuală defineşte instituţiile cu atribuţii în domeniu, însă nu trasează obligaţii clare şi sancţiuni corespunzătoare pentru stoparea încălcării drepturilor minorilor", a arătat Călian.

Proiectul prevede, printre altele, că încredinţarea copilului în îngrijirea persoanei nominalizate se va face doar dacă aceasta "face dovada trecerii unui test psihologic, realizat de un specialist din cadrul primăriei localităţii de reşedinţă, care denotă capacitatea de a-şi asuma responsabilitatea creşterii unui copil".

Nerespectarea prevederilor cuprinse în actul normativ constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi între 2.500 şi 10.000 de lei.

O fată în vârstă de 11 ani din Arad a murit, vineri, la spital, medicii afirmând că aceasta s-a autoînfometat în ultimul an pe fondul unei depresii, după ce mama ei a plecat la muncă în Spania, iar în ultimele luni a trăit alimentată artificial şi ventilată mecanic.