Parinti stresati, copii bolnavi

Parinti stresati, copii bolnavi

Adolescentii crescuti in familii stresate se imbolnavesc mai repede si mai des, arata un studiu american.

Un nou studiu publicat in „Arhiva de pediatrie si medicina pentru adolescenti” din Statele Unite arata ca stresul din familie afecteaza sistemul imunitar al copiilor. S-a dovedit faptul ca adolescentii crescuti in familii stresate, agitate sau cu diverse probleme se imbolnavesc mai repede si mai des decat cei crescuti de niste parinti calmi, noteaza cotidianul britanic „The Guardian”.

Primul simptom al copiilor stresati este febra. O boala care se manifesta prin febra nu este neaparat mai grava decat una la care acest simptom nu este prezent, dar o temperatura ridicata ne ajuta sa identificam o boala cronica, fata de o infectie.

Se simt tristi si impovarati de griji

Studiul a fost facut pe 169 de copii, cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani. Parintii si copiii analizati fac parte dintr-un grup larg de persoane, implicate si intr-un alt studiu, privind infectiile copilariei, si coordonat de Spitalul pentru copii Golisano din New York.

Dupa trei ani de cercetari, stresul adultilor a fost declarat factor perturbator al imunitatii copiilor. In tot acest timp, parintii au avut la dispozitie termometre digitale, cu ajutorul carora au inregistrat temperatura celor mici in fiecare saptamana si de fiecare data cand erau bolnavi. De asemenea, parintii trebuiau sa completeze formulare pentru a evalua stresul din familie, pe toata durata studiului.

Specialistii au fost interesati de starea psihica a parintilor, daca acestia din urma sunt nelinistiti sau sufera de depresii. Timpul acordat celor mici de catre parinti a fost foarte bine calculat, extremele fiind extrem de periculoase. Coplesirea celor mici cu prea multa grija sau indiferenta din partea parintilor ii face pe copii sa fie stresati.

La fel de importante precum timpul sunt si problemele celor mari. Copiii ai caror parinti se confrunta cu somajul sau cu violenta sunt tristi si se simt impovarati de griji.

Sistemul imunitar este inca in dezvoltare

„Stresul se manifesta diferit la copii fata de adulti. Acest lucru ar putea fi cauzat de faptul ca, la copii, sistemul imunitar este inca in dezvoltare. Cei mici au anumite celule ale sistemului imunitar care, declansate de stres, ii ajuta sa lupte impotriva infectiilor neobisnuite”, afirma psihoterapeutul Dana Marin.

Autorii studiului spera ca, odata cu inaintarea cercetarilor, vor intelege in totalitate conexiunile dintre celulele copiilor si stres, vor putea crea terapii care sa diminueze tensiunea din familie si vor ajuta parintii sa aiba copii sanatosi.

Solutii

Echilibru in activitati si alimentatie

> Controleaza activitatea copilului si ai grija sa nu fie suprasolicitat. Asigura-te ca are timp si de odihna. Poti avea un copil inteligent si fara sa-i programezi fiecare minut din zi;

> Arata-i dragostea atat prin fapte, cat si prin cuvinte;

> Asculta-l si invata-l sa-si exprime sentimentele (dragostea, furia, tristetea sau bucuria). Astfel ii va fi mult mai usor sa inteleaga ce se intampla cu el;

> Apreciaza-l cand depune anumite eforturi, la scoala sau intr-o competitie;

> Nu fi prea exigent atunci cand greseste. Spune-i ca a gresi este omeneste si ca si tie ti se intampla deseori. Este bine sa invete din propriile greseli sau sa fie corectat fara prea multa morala;

> Nu-ti stresa copilul cu mancarea. Toata lumea isi doreste un copil sanatos, care sa manance natural, dar permite-i sa savureze din cand in cand un hamburger sau o inghetata;

> Invata-l cat de important este sa dormi. Trebuie sa le explici ca orice organism are nevoie sa se reincarce cu energie pentru a functiona bine.

Ne puteți urmări și pe Google News