Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei, propus în CNA. Alte nume de pe listă

Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei, propus în CNA. Alte nume de pe listă Vasile Bănescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul României l-a nominalizat pe Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru a deveni membru titular în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Această propunere vine după retragerea lui Bănescu din funcția de coordonator al Biroului de presă al Patriarhiei în iulie 2024, când a declarat că decizia sa a fost una exclusiv personală.

Cine este Vasile Bănescu?

Vasile Bănescu a fost purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române timp de mai mulți ani, devenind cunoscut pentru abordările sale echilibrate și pentru relația directă pe care a dezvoltat-o cu mass-media. El a decis să renunțe la acest rol la începutul lunii iulie 2024, explicând că „a sosit timpul așezării unui punct” în cariera sa de comunicare publică. Bănescu și-a exprimat dorința de a se concentra pe proiecte personale și a considerat că a venit momentul unei schimbări.

Vasile Bănescu este absolvent al Facultății de Teologie din București, cu studii în Germania și studii de doctorat în Litere. El are experiență și în învățământ unde a profesat zece ani. În 2009, a ajuns consilier patriarhal, director al editurilor Patriarhiei. Apoi, a început o colaborare cu Trinitas TV unde, din 2012, este realizatorul unei emisiuni de dialog cultural, „Credință și cultură”.

Propuneri din partea altor partide

Alături de Vasile Bănescu, alte propuneri pentru funcții în CNA au venit din partea partidelor politice. PSD a înaintat două nume: Lucian Dindirică și Georgică Severin. De asemenea, PNL a propus-o pe Oana Simona Dincă, în timp ce UDMR a venit cu Boros Orsolya Eva. Daniela Bârsan, consilier prezidențial, a fost propusă de către președintele Klaus Iohannis.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este o instituție-cheie în reglementarea conținutului media din România. Membrii CNA sunt responsabili de supervizarea și monitorizarea respectării legislației audiovizuale, asigurându-se că posturile de televiziune și radio respectă standardele etice și legale în difuzarea informațiilor.

CNA

CNA. Sursa foto: Facebook/ CNA - Consiliul Național al Audiovizualului

Nominalizarea lui Bănescu poate aduce o perspectivă nouă asupra funcționării CNA, având în vedere experiența sa îndelungată în comunicarea cu publicul și implicarea sa în chestiuni de interes public.

Decizia finală privind aceste propuneri va fi luată de Parlamentul României, după o serie de audieri și dezbateri. Nominalizările sunt considerate importante, având în vedere rolul semnificativ pe care CNA îl joacă în gestionarea conținutului media din țară.

Revista presei