Karl Marx, fondator al socialismului ştiinţific, al materialismul dialectic şi istoric şi al economiei politice ştiinţifice, vedea lumina zilei pe 5 mai 1818, în oraşul Trier din Prusia (Germania), într-o familie din clasa de mijloc, de origine evreiască, dar al cărui tată s-a convertit la protestantism pentru a-şi păstra slujba de avocat.
La vârsta de 17 ani, Marx se înscria la Facultatea de Drept din Bonn, dar nu după mult timp, tatăl său îl trimite la Berlin, deoarece avea un comportament dezordonat. La Berlin, Marx îşi va petrece următorii patru ani, timp în care studiază dreptul, filosofia şi istoria, însă va avea o prezenţã slabã la cursuri. În 1837 îl are ca profesor şi pe Hegel, care va avea o mare influenţă asupra gândirii sale de mai târziu. Tot aici va devein editor al unui ziar liberal-sprijinit de industriaşi, ziar care manifesta împotriva autocraţiei din Prusia acelor vremuri. Articolele lui Marx, mai ales acelea legate de problemele economice conduc la închiderea ziarului şi la emigrarea lui Marx în Franţa.
În condiții deplorabile
La Paris, unde ajunge în 1843, ia legătura cu socialiştii francezi şi germani şi devine comunist. Scrie câteva lucrări economice dar care rămân sub formă de manuscris până în 1930. Tot aici se dezvoltă şi parteneriatul cu Friedrich Engels (1820-1895). Familia lui Engels era foarte prosperă datorită activităţii de prelucrare a bumbacului, având fabrici la Manchester. Datorită acestui fapt Engels a putut să îl sprijine şi material pe gânditorul idealist care de obicei nu prea avea posibilitatea să își întrețină cum trebuie nevasta şi copiii. Când Marx s-a instalat cu familia la Londra din cauza ideilor sale revoluţionare, acolo a suferit și mai mult din punct de vedere material. Va trãi în condiţii deplorabile, izbutind însã sã realizeze principala operă, “Capitalul”, despre care recenziile vremii lipsesc aproape complet. De pe colecția de testamente online The England and Wales National Probate Calendar, 1861-1941 aflăm că anticapitalistul Marx a murit (în 1883), lăsându-i doar 250 de lire sterline fiicei sale mai mici, Eleanor. <iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/-e8rt8RGjCM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>