Ce părere are BĂSESCU despre susţinătorii DNA? „MENTALITATE din anii `50”
- Andrei Arvinte
- 7 iulie 2017, 12:42
Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine ca Inspecţia Judiciară nu va face niciun control de fond la Direcţia Naţională Anticorupţie.
Băsescu a adus în discuţie problema actuală a DNA-ului: credibilitatea.
Într-o intervenţie la RFI, fostul preşedinte a spus din cauza faptului că evaluarea activităţii nu a fost făcută pe mai mulţi ani, aşa cum ceruse ministrul Justiţiei, ar fi fost indicat un refuz de control al DNA-ului.
Mai jos aveţi interviul dintre reporter şi Traian Băsescu.
„Rep: În ochii cui are DNA o mare problemă de credibilitate? Vă întreb pentru că dacă mă urc într-un taxi, într-un tramvai sau într-un autobuz, lumea are o percepție pozitivă. Așa mi-a lăsat impresia.
T.B: Da. Nici eu nu am dubii că lumea are o percepție pozitivă. Dați-vă seama că este vorba despre același tip de lume care în anii `50 aproba și aplauda și arestarea burghezimii și procesele pe stadioane. Este același tip de lume.
Rep: Este o societate mai deschisă și sunt mulți tineri care sunțin DNA.
T.B: Domnule Olaru, sigur că da. Sunt absolut de acord, dar să știți că tineri erau și cei din anii `50 din brigăzile de muncă patriotică, care construiau comunismul și aplaudau pe stadioane procesele împotriva burghezilor.
Rep: Sigur, dar nu aveau internet.
T.B: Este adevărat, dar uitați-vă cât la sută din informațiile de pe internet sunt corecte. De exemplu, eu sunt unul dintre revoltații pentru abuzuri pentru că zece ani am intrat în conflict cu toată clasa politică, doar pentru a izola de influență politică justiția. După ce am plecat s-a întâmplat o explozie care arată că justiția este nereformată. Și au am recunoscut la bilanțul de sfârșit de mandat că justiția a făcut progrese, dar mai sunt enorm de multe lucruri de făcut.
Rep: În opinia dumneavoastră, are Tudorel Toader capacitatea să reformeze?
T.B: După părerea mea, reforma în justiție trebuie făcută prin bună înțelegere, nu cu forța. Este clar că politicul are responsabilitatea să facă legi. Primul lucru pe care l-aș face ar fi să izolez judecătorii de agresivitatea procurorilor, să protejez judecătorii de vreun procuror căruia îi dă prin cap că preventiv poate să pună cătușe și unui judecător. Este prima lege care ar trebui dată. Însă, acest proces de reformă este în primul rând unul mental. Noi nu putem spune că avem legi care nu corespund standardelor europene. Legislația este în regulă. Mare problemă este mentalitatea și la procurori și la judecători.
Rep: Deci, nu ține de un om, fie el un profesionist desăvârșit, așa cum este recomandat domnul Toader?
T.B: Nu sunt convins că domnul Toader este atât de desăvârșit, dar în mod categoric este un profesionist. Problema este mentalitatea pe care au au, în primul rând, procurorii. Nu trebuie să vă mai dau exemple, precum procurorul Portocală de la Prahova, de dialogul în stil aproape specific lumii interlope pe care îl aveau procurorii de la DNA cu șefa DNA. Au o putere enormă, aproape discreționară asupra soartei oricărui om. Acest lucru trebuie pus sub control”.