Judecătoarea Florica Roman: „DNA a devenit un monstru”

Judecătoarea Florica Roman: „DNA a devenit un monstru”

Prin hotărârea respectivă s-au detaliat o parte din abuzurile comise de DNA contra drepturilor și libertăților judecătorilor și procurorilor.

Or, dacă judecătorii și procurorii au fost abuzați de DNA, cu atât mai mult au fost abuzați cetățeni simpli.

Este de datoria noastră să luptăm până la capăt să aflăm și să expunem toate abuzurile săvârșite de DNA în perioada sa de falsă glorie, iar cei vinovați de acele abuzuri să fie trași la răspundere.

Fără despăgubiri pentru cei supuși unor măsuri preventive

Reporter: Ați ridicat o excepție de neconstituționalitate privind repararea erorilor judiciare. CCR amână de 6 luni pronunțarea – care bănuiți că este motivul?

Ne puteți urmări și pe Google News

Florica Roman: Completul din care am făcut parte a invocat excepția de neconstituționalitate a unor dispoziții din Codul de procedură penală care să dea dreptul persoanelor ce au fost supuse unor măsuri preventive, iar la final au fost achitate să fie despăgubite.

O astfel de prevedere a existat atât în perioada interbelică, cât și în perioada comunistă, inclusiv în anii ’50 ai stalinismului.

Când s-a făcut marea „reformă” a codurilor, însă, în timpul primului mandat al fostul ministru Cătălin Predoiu, prevederea a fost astfel formulată în noul Cod de procedură penală că este, în fapt, inaplicabilă.

Nu am ce să comentez cu privire la motivele amânării de către CCR a respectivei excepții, însă o decizie favorabilă din partea CCR ar oferi un dram de reparație nedreptăților suferite de mulți români.

Desființarea SIIJ: arată dorința unor politicieni de a controla justiția

Reporter: V-ați exprimat de multe ori părerea în mod public. Ați fost criticată din această cauză?

Florica Roman: Da, am fost criticată, însă criticile sunt benefice, mai ales dacă sunt motivate, constructive. Chiar și criticile nefundamentate, nedrepte și în afara subiectului sunt de preferat lipsei oricărei critici.

Reporter: Considerați că e nevoie de o reformă a CSM?

Florica Roman: Organizarea și funcționarea CSM au suferit o serie de modificări benefice prin modificările la legile justiției din anul 2018, modificări făcute în limitele permise de Constituție.

O reformă deplină și corectă a CSM va trebui făcută însă prin modificarea Constituției, care să includă separarea definitivă a carierei judecătorilor de cea a procurorilor și reglementarea organizării și funcționării separate a forurilor supreme ale celor două profesii.

Două CSM-uri

Pe scurt, crearea unui Consiliul Superior al Judecătorilor și un altul al Procurorilor, cum există, de pildă, în Republica Moldova.

Numai judecătorii sunt cei care înfăptuiesc justiția, în timp ce procurorii sunt participanți la înfăptuirea acesteia.

Prin urmare, e normal ca cele două profesii să fie separate, la fel cum separate trebuie să fie și forurile lor tutelare.

Judecătoarea Florica Roman: „DNA a devenit un monstru” - continuarea în pagina următoare