Evenimentul Zilei > Actualitate > Parazitul care te poate aduce în pragul sinuciderii
Parazitul care te poate aduce în pragul sinuciderii

Parazitul care te poate aduce în pragul sinuciderii

O tremie din populaţie este purtătoare a parazitului Toxoplasma gondii, care poate produce schimbări de comportament ce pot varia de la depresii şi modificari în viaţa sexuală la gânduri de sinucidere

Toxoplasma gondii este un parazit care se transmite în special de la pisică la om, dar şi din carnea crudă şi care poate să se localizeze inclusiv la nivel cerebral. Studii recente îl incriminează chiar pentru apariţia tumorilor cerebrale la om. Parazitul se descoperă de cele mai multe ori accidental iar la om manifestările lui pot include stări depresive, modificări în comportamentul sexual, gelozie sau tendinţe sinucigaşe.
Primele simptome: apatie, oboseală, iritare
"Există o asociere între această infecţie şi depresie şi s-a ridicat posibilitatea ca din cauza infecţiei unii oameni s-ar putea sinucide", explică medicul Gabriel Diaconu, psihiatru la clinica "Sapiens Medical Center" din Bucureşti. Într-o primă fază, principalele simptome ale bolii la om sunt apatie, o oarecare stare de oboseală, iritabilitate, tensiune. "În cazurile mai severe pot apărea tulburări de concentrare şi memorie care alternează cu accese de furie", mai spune specialistul în psihiatrie Gabriel Diaconu.
Parazitul se cantonează în diverse organe, ficat şi creier îndeosebi. "Schimbă conformaţia ţesutului şi poate da naştere unor crize epileptice. Locul unde se cantonează parazitul răspunde de ce tulburări psihiatrice vor urma", adaugă expertul în psihiatrie.
Atenţie la carnea crudă!
Există şi riscul ca toxoplasmoza să pună în pericol viaţa celor afectaţi. "Efectele acestor paraziţi se resimt mai ales la nivel comportamental. De exemplu, cei care suferă de toxoplasmoză cronică sunt mai expuşi la boli cronice, depresie şi accidente de circulaţie", adaugă conf. dr. Carmen Creţu, specialist în boli parazitare la Clinica "Ecoparadiagnostic" din Bucureşti. Alte efecte ale infecţiei pot fi, în cazul bărbaţilor, creşterea agresivităţii şi gelozie, iar în cazul femeilor – modificarea comportamentului sexual (inhibiţie). Alte cercetări au indicat o puternică legătură între T. Gondii şi schizofrenie. Cauzele principale de infecţie cu toxoplasma la om sunt consumul de carne insuficient pregătită, în special carnea de miel sau porc. Cei care au pisici au risc mare să ia boala. Medicii avertizează în primul rând femeile gravide, cărora le recomandă să nu cureţe după pisici. În plus, e de spus că fertilitatea poate fi grav afectată, riscul de a pierde sarcini sau de a naşte un copil cu malformaţii fiind mare.
STUDIU
Pisicile, paraziţii şi cancerul stăpânilor
Pisicile ar putea fi responsabile de apariţia cancerului cerebral la stăpânii lor, potrvit unor studii de ultimă oră, citate de dailymail.co.uk. Cercetătorii au descoperit că există o legătură între parazitul toxoplasma gondii, ce trăieşte în stomacul pisicii, şi tumorile canceroase ce se produc la nivelul creierului uman. Medici francezi au adunat date din toată lumea despre cancerul la creier şi le-au comparat cu statisticile despre rata de infecţie cu toxoplasma. Studiul a scos în evidenţă faptul că rata de apariţie a cancerului e foarte mare în ţările în care statisticile arată că acest parazit e mai des întâlnit. În plus, s-a dovedit deja ştiinţific că există o legătură între parazit şi tumorile de pe creier în cazul animalelor.

  • "În cazurile mai severe de infecţie pot apărea tulburări de concentrare şi memorie care alternează cu accese de furie“. GABRIEL DIACONU medic psihiatru la Clinica "Sapiens Medical Center Bucureşti