Iranul a anunțat sâmbătă că intenționează să atingă pragul de 20% al îmbogățirii uraniului la instalația sa subterană de la Fordo „cât de repede posibil”.
O decizie similară a Teheranului, din urmă cu zece ani a fost la un pas de a duce la un atac al Israelului împotriva instalațiilor nucleare iraniene.
Tensiunile dintre cele două părți s-au diminuat abia în 2015, odată cu încheierea acordului nuclear pentru Iran.
Revenirea la o îmbogățire de 20% a uraniului ar putea duce la un nou punct de ruptură, scrie Associated Press.
Inclusiv Ali Akbar Salehi, șeful Organizației pentru Energie Atomică din Iran, a oferit o folosit o analogie militară pentru a descrie intenția agenției sale de a trece la pasul următor.
„Suntem cu degetul pe trăgaci”
„Suntem ca niște soldați și degetele noastre sunt pe trăgaci”, a declarat Salehi la televiziunea de stat iraniană. „Așteptăm comandantul să dea ordinul de tragere și tragem. Suntem pregătiți pentru asta și vom produce (uraniu îmbogățit 20%) cât de repede posibil.”
Decizia Iranului vine după ce Parlamentul său a adoptat o lege, aprobată de Curtea Constituțională, care vizează creșterea gradului de îmbogățire pentru a exercita presiune asupra Europei, pentru a reduce sancțiunile.
Este și o presiune înainte de învestirea lui Joe Biden, care a declarat că este gata să revină la cadrul acordului iranian, denunțat de Donald Trump.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a recunoscut că Iranul i-a informat pe inspectorii săi în legătură cu decizia de creștere a gradului de îmbogățire a uraniului printr-o scrisoare, după ce zvonuri despre intenția Teheranului au apărut început să circule intens vineri noaptea.
„Iranul a informat Agenția că, pentru a se conforma unui act normativ recent adoptat de parlamentul țării, Organizația iraniană pentru Energie Atomică are intenția de a produce uraniu slab îmbogățit… până la 20% la uzina sa de îmbogățire a carburantului de la Fordo”, a declarat AIEA într-un comunicat.
Urmează expulzarea inspectorilor?
AIEA a adăugat că Iranul nu a precizat când a programat să mărească gradul de îmbogățire, deși Agenția „are inspectori prezenți permanent în Iran care au acces cu regularitate la Fordo”.
Legea adoptată de Parlamentul iranian cere și expulzarea acestor inspectori, dar se pare că Teheranul nu a decis încă să facă acest pas, scrie AP.
Salehi a mai declarat că Iranul va trebui să înlocuiască uraniul natural din centrifuge cu uraniu deja îmbogățit la 4% pentru a începe procesul de atingere a pragului de 20%.
„Acest lucru trebuie făcut sub supravegherea AIEA”, a spus Salehi.
De la eșecul acordului din 2015, Iranul a reluat îmbogățirea uraniului la Fordo, în apropiere de orașul sfânt al șiiților, Qom, aflat la 90 de kilometri sud-vest de Teheran.
Fortăreața nucleară Fordo
Apărat de munți, Fordo este înconjurat de sisteme antiaeriene și fortificații. Mărimea sa este aproximativ egală cu a unui teren de fotbal, suficient de mare pentru a adăposti 3.000 de centrifuge, dar suficient de mic și de fortificat pentru a-l face greu de distrus.
În 2009, când au descoperit Fordo, oficialii americani au afirmat că dimensiunile și fortificațiile trădează un scop militar al activității de acolo.
După descoperirea uzinei de la Fordo, Statele Unite au lucrat la dezvoltarea unei bombe „anti-buncăr”, creată special pentru a distruge asemenea instalații.
Când Israelul a amenințat să bombardeze Fordo, americanii le-ar fi arătat o înregistrate video cu bomba lor anti-buncăr distrugând în o machetă a uzinei iraniene într-un deșert din sud-vestul SUA.
Parastas nuclear
Anunțul Iranului de ridicare a gradului de îmbogățire a uraniului coincide cu împlinirea unui an de când, la ordinul lui Donald Trump, o dronă americană l-a lichidat pe șeful Gărzilor Revoluționare Qassim Soleimani, la Bagdad.
Iranul a răspuns lansând o rachetă balistică, rănind zeci de soldați americani în Irak.
De asemenea, Teheranul a doborât din greșeală un avion de linie ucrainean, omorându-i pe toți cei 176 de pasageri aflați la bord.
Cu puțin înainte de împlinirea unui an de la lichidarea lui Soleimani, Statele Unite au trimis bombardiere B-52, care au survolat regiunea, precum și un submarin nuclear în Golful Persic.
Joi, marinarii au descoperit o mină lipită de petrolier în Golf, în timp ce se pregătea să transfere combustibilul într-un alt vas aparținând Bursei din New York.
Nimeni nu și-a asuma responsabilitatea minării, deși aceasta vine după o serie de atacuri similare în 2019, în care US Navy a dat vina pe Teheran.
În luna noiembrie 2020, un om de știință iranian, fondatorul programului nuclear militar cu două decenii în urmă, a fost lichidat într-un atac de stradă la Teheran, pentru a cărui responsabilitate Iranul a acuzat Israelul.