Eurodeputatul ecologist francez, Gerard Onesta, va renunţa la cariera europeană după ce a ocupat timp de zece ani funcţia de vicepreşedinte în Parlamentul European, informeză AFP.
Onesta a precizat că a luat această decizie fiind epuizat de muncă şi nemulţumit de "leneşii" care afectează imaginea instituţiei.
"Ultima mea nemulţumire este decizia de a nu publica datele (prezenţei deputaţilor în comisiile parlamentare, ci numai a celor din plen).
Nimic de spus, acest lucru îi acoperă pe oamenii care nu vin niciodată şi nu pune în valoare munca acelora care participă", a apreciat eurodeputatul, care consideră că publicarea acestor date ar reprezenta "o palmă" dată leneşilor şi ar putea acorda mai multă putere mediatică parlamentarilor dedicaţi.
Deficit de imagine În contextul în care cele mai recente sondaje arată un declin în interesul europenilor pentru alegerile europarlamentare, problemele de imagine ale Parlamentului European ar putea reprezenta "lovitura de graţie" pentru scrutinul din 4-7 iunie.
Absenteismul cronic, ambiguitatea privind indemnizaţiile, lipsa de transparenţă sunt numai câteva reproşuri aduse deputaţilor europeni. Atitudinea elitelor politice din statele UE, care consideră PE drept o instituţie de rang secundar, afectează şi mai mult imaginea PE.
Pentru mulţi politicieni europeni, PE reprezintă consolarea actriţelor de televiziune sau a celor care eşuează în politicile naţionale.
"Trebuie să ne mulţumim cu acest melanj, care este propriu anumitor state şi partide", a afirmat laburistul britanic Richard Corbett, pentru AFP.
România a beneficiat, până în prezent, de 35 de mandate în PE, însă numărul celor care "s-au rotit" pe aceste posturi a fost de 67. Cei care au renunţat la postul deţinut în PE au ales să se întoarcă pe scena politică naţională.
Potrivit AFP, această lipsă de respect se regăseşte în aproape toate statele europene.
CITEŞTE AICI ARTICOLUL INTEGRAL
CITIŢI MAI MULTE PE SITE-UL DEDICAT EUROALEGERILOR: http://www.evz.ro/europarlamentare/