Paranoia după explozia pagerelor. Armata libaneză își distruge echipamentele de comunicații

Paranoia după explozia pagerelor. Armata libaneză își distruge echipamentele de comunicații Aparat distrus în Liban Sursa foto: X

Explozia pagerelor și a stațiilor de emisie recepție aparținând membrilor Hezbollah a provocat panică în Liban. Atât membrii organizației teroriste, cât și simplii cetățeni se tem că propriile dispozitive electronice ar putea exploda.

Armata libaneză a luat decizia de a-și distruge propriile echipamente de comunicații pentru a evita alte tragedii. Mii de pagere și stații de emisie recepție au sărit în aer, în două zile, provocând 37 de morți și peste 3.500 de răniți.

Explozia controlată a aparatelor de comunicații

Militarii libanezi au decis să-și detoneze controlat o serie de aparate de comunicații, despre care cred că ar putea fi sabotate de Israel. Oficialii armatei au făcut anunțul joi, după explozia pagerelor și stațiilor walkie-talkie folosite de teroriștii Hezbollah. Totodată, autoritățile libaneze au luat decizia de a interzice astfel de dispozitive pe avioanele civile care zboară de pe aeroportul din Beirut.

„Unităţi specializate ale armatei au început detonarea aparatelor de comunicaţie şi pagere suspecte în diferite zone, prin urmare atenţionează cetăţenii să se îndepărteze de locurile exploziilor şi să informeze asupra oricărui aparat sau obiect suspect”, a anunţat armata libaneză.

Autoritatea Aeronautică Civilă libaneză (LCAA) a anunţat interzicerea transportului de pagere sau aparate walkie-talkie la bordul avioanelor care decolează sau aterizează la Beirut. Măsura a fost instituită după explozia pagerelor și stațiilor de emisie-recepție. Interdicția va rămâne în vigoare pe o perioadă nelimitată.

Oficialii Autorității au mai anunțat că aparatele de acest fel descoperite la controlul de securitate vor fi confiscate.

Sabotaj la aparatele Hezbollah

Marți a avut loc explozia în lanț a mai multor pagere folosite de teroriștii Hezbollah. În urma detonărilor au murit 12 persoane, iar alte câteva mii au fost rănite. Miercuri a urmat un nou val de explozii. De această dată a fost vorba despre aparate de emisie-recepție. Numărul morților s-a ridicat, miercuri la 25. Bilanțul nu este final, dat fiind că există mai multe persoane rănite în stare foarte gravă.

Numeroși răniți și-au pierdut vederea ori au rămas fără degete. De asemenea, medicii au precizat că printre cele mai des întâlnite răni au fost în zona abdominală.

Deşi atacurile au vizat membrii grupării Hezbollah, victimele sunt și din rândul populației civile. Hezbollah a confirmat, miercuri, 20 de decese printre membrii săi. Explozia a cauzat mai mulţi morţi deoarece dispozitivele de emisie recepție i-au afectat și pe cei din jurul celor vizați.

Aceste aparate sunt mai mari decât pagerele şi prin urmare în ele a putut fi introdus mai mult exploziv, a explicat ministrul libanez al sănătăţii, Firass Abiad.

Explozia în lanț din Liban, opera agenților Mossad

Israelul nu a comentat pe tema detonării echipamentelor de comunicații aparținând teroriștilor Hezbollah. Mai mulți comentatori spun că explozia a fost provocată în cadrul unei operațiuni secrete pusă la cale de serviciul de informații Mossad.

Agenții israelieni ar fi interceptat dispozitivele, înainte să ajungă în Liban, și le-ar fi implatat încărcăturile explozive. Explozia a fost activată în momentul recepționării unui anumit mesaj transmis de serviciul israelian. Mii de pagere au sărit în aer, la fel ca și stațiile walkie-talkie ulterior.

Încă nu este clar cine este producătorul acestor dispozitive. Potrivit unor informații neoficiale, ar fi vorba despre companii paravan fantomă înființate special de Mossad.

Compania taiwaneză Gold Apollo, a cărei marcă este înscrisă pe pagerele detonate în Liban, susţine că au fost fabricate de partenerii săi maghiari de la BAC. La rândul lor, aceștia susțin că sunt doar intermediari și neagă că ar fi produs pagerele. Dispozitivele walkie-talkie au fost produsă de compania japoneză Icom care, însă susține că nu le mai fabrică de circa 10 ani.