Un nou val de explozii în Beirut. Dispozitivele Hezbollah continuă să sară în aer. Autoritățile raportează 12 morți și 100 de răniți. Update

Un nou val de explozii în Beirut. Dispozitivele Hezbollah continuă să sară în aer. Autoritățile raportează 12 morți și 100 de răniți. Update

Update: Numărul morților, după noul val de explozii, a ajuns la 12, conform unui bilanț al autorităților din Liban. De asemenea, au fost raportați cel puțin 100 de răniți. O sursă din cadrul serviciilor de securitate Hezbollah a relatat că cei mai mulți dintre răniți prezentau răni la mâini sau în zona abdomenului.

Dispozitivele de emisie-recepţie detonate în al doilea val au fost achiziţionate de Hezbollah în urmă cu cinci luni. Se pare că au fost cumpărate în același timp cu pagerele din primele explozii.

Un nou val de explozii la dispozitivele pager operate de reprezentanții grupării Hezbollah din Liban. Presa locală a relatat că alte dispozitive au fost detonate în urmă cu puțină vreme.

Pagerele militanților organizației teroriste continuă să sară în aer, în capitala Libanului, Beirut. În ultimele minute au fost postate știri și imagini cu astfel de dispozitive, pe rețelele de socializare. Potrivit informațiilor din spațiul public, sunt zeci de astfel de dispozitive care au explodat.

Explozii în apartamente și mașini

Din informațiile apărute pe platformele sociale, mai multe astfel de explozii au fost semnalate în locuințe, dar și în autovehicule. Ar fi vorba despre alte câteva zeci de dispozitive, inclusiv aparate de emisie-recepție care au explodat. Ambulanțele au fost solicitate să intervină în mai multe locații din capitala Libanului.

Potrivit informațiilor apărute, valul de explozii s-a produs în districtul Dahya, dar și în alte zone din sudul Libanului. Mai multe postări despre acest incident au fost distribuite și pe canalele Telegram administrate de Hezbollah. Deși nu există o confirmare oficială, se pare că au fost raportate câteva sute de victime.

Pe lângă pagere, ar fi explodat și aparate de comunicații radio, care ar fi fost distribuite membrilor Hezbollah pentru a înlocui pagerele. De asemenea, au fost semnalate telefoane mobile și laptopuri care au sărit în aer, conform presei locale. Se spune că în aceste dispozitive au fost plantate cantități mai mari de explozibil, iar pagubele provocate sunt mai mari.

Din primele bilanțuri, ar fi deja trei morţi şi zeci de răniţi, însă numărul este în creștere.

Sediile Hezbollah afectate direct

Conform informațiilor care circulă în spațiul online, explozii au fost semnalate în special în centre ale organizației Hezbollah. Cel puţin una dintre noile deflagrații a survenit la periferia sudică a capitalei Beirut. S-a întâmplat în timpul ceremoniilor funerare organizate pentru membrii acestei grupări ucişi în atacul de marţi.

Alte explozii au fost semnalate miercuri în oraşele Saida (sud) şi Baalbeck (est). Noul atac, care a vizat în special, dispozitive de emisie-recepţie, vine la o zi după ce mii de pagere ale membrilor grupării au explodat dintr-o dată. În urma deflagrațiilor de marți au murit cel puțin 12 persoane. Alte 2.800 de persoane au suferit răni.

Detonarea pagerelor este considerată cea mai mare breşă în securitate din ultimul an, a declarat un oficial al Hezbollah. Presa iraniană a relatat că printre cei răniți se numără și Mojtaba Amani, ambasadorul Iranului în Liban. Acesta și-a pierdut un ochi într-una dintre explozii.

Explozii pregătite de Mossad

În spatele celor două valuri de explozii s-ar afla agenția de spionajMossad din Israel. Agenții secreți au plantat explozibili în 5.000 de pagere produse în Taiwan, dar și în stațiile de emisie-recepție. Se pare că a fost vorba despre o comnadă specială, a grupării Hezbollah. Dispozitivele au fost introduse în Liban și împărțite militanților organizației.

După primul val de explozii, Hezbollah a promis că va declanșa represalii împotriva Israelului. De partea cealaltă, armata israeliană a refuzat să facă declarații pe acest subiect.

Militanții grupării folosesc pagere și stații de emisie-recepție pentru a evita monitorizarea electronică a telefoanelor mobile. Hezbollah a apelat la aparate de comunicații vechi, în ideea că membrii săi nu vor fi depistați. Pe de altă parte, valurile de explozii au demonstrat că nici aceste dispozitive nu sunt foarte sigure.

Revista presei
Limba lui Hristos