Paradox de Ziua Marinei. Spectacolul aerian l-a bătut pe cel naval
- Feri Predescu
- 16 august 2017, 00:00
Peste 12.000 de turiști și localnici au participat, ieri, la a 115 a ediție a festivităților de Ziua Marinei, organizate de Forțele Navale Române
Impresionantul spectacol naval de pe mare ar fi trebuit urmărit, în premieră, de toată lumea, chiar de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, însă numai oficialitățile s-au bucurat de acest privilegiu. S-a vrut o Zi a Marinei diferită de celelalte ediții, cu mai multe premiere, dar nu au putut fi realizate în întregime.
Cea mai importantă premieră, anunțată cu pompă de organizatori, cea cu „se va permite accesul publicului pe faleză, în fața Comandamentului Flotei”, a fost uitată. Jandarmii au primit ordin să blocheze populația în spatele gardurilor metalice, acolo unde, mai ales copiii, fremătau să vină în față, „ca să văd mai bine vapoarele, elicopterele, avioanele, bombele, soldații, parașutiștii”.
Zeul Neptun
Așa că, pe toată durata demonstrațiilor și execițiilor care s-au desfășurat numai pe mare, uriașa porțiune de faleză din fața tribunei oficiale a rămas goală. Sosirea de pe mare a Zeului Neptun, bărcile de asalt ale infanteriei marine care executau un atac spre uscat, atacul unui elicopter și al unei nave împotriva unui submarin, cu explozia marcată de o salbă de bombe reactive, defilarea navelor și multe altele au fost văzute doar de o parte dintre spectatori. Noroc cu avioanele Eurofighter, F16 și Mig 21 LanceR care au făcut un adevărat spectacol aerian. Una peste alta, lumea a aplaudat și s-a bucurat de sărbătoare.
Petre Daea, impresionat de marinarii militari
Cel mai emoționat s-a arătat ministrul Agriculurii, Petre Daea, venit pentru prima dată de Ziua Marinei la Constanța. „Prima impresie e că ai emoții pentru oamenii aceștia deosebiți a căror privire te îngheață uneori, chiar dacă e cald afară. Armata e armată și ea trebuie să fie așa cum îi văd pe acești bravi ostași ai țării care nu uită de dimensiunea apei și se aruncă, la nevoie, acolo unde țara o cere și unde trebuie să fie”, a spus, impresionat de marinarii militari, Petre Daea.
Președintele Klaus Iohannis nu a mai stat și la jocurile marinărești, mutate în Portul Tomis. A făcut baie de mulțime, s-a pozat cu copiii, a urat la mulți ani sărbătoriților și a plecat spre Neptun. Mulți dintre oficiali s-au dus, apoi, la cheful de Ziua Marinei, pe nava Mureș.