Paradisul din Galapagos îşi pierde ţestoasele

Paradisul din Galapagos îşi pierde ţestoasele

Insulele Galapagos, declarate patrimoniu al umanităţii în pericol, celebrează în aceste zile descoperirea unei specii de iguană şi totodată trag un semnal de alarmă în faţa riscului ca anumite specii de ţestoase-gigant, simbol al arhipelagului, să dispară, anunţă AFP.

În insulele care i-au servit naturalistului britanic Charles Darwin pentru a elabora teoria evoluţionistă, anul 2009 a început cu o veste bună.

O echipă de oameni de ştiinţă din Italia şi Ecuador a anunţat, la începutul lunii, descoperirea unei „iguane roz”, o nouă specie de şopârlă, diferită de toate cele cunoscute până acum, potrivit lui Washington Tapia, director de cercetări în Parcul Naţional Galapagos.      Insulele Galapagos se bucură de o floră şi o faună unice datorită localizării lor, la confluenţa a trei curente oceanice, precum şi graţie izolării extreme.  

Compus din 30 de insule situate în Oceanul Pacific, arhipelagul este considerat patrimoniu natural al umanităţii din 1978.  Iar din 2007, UNESCO l-a declarat patrimoniu în pericol.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Solitarul George” nu poate procrea

Oamenii de ştiinţă sunt neliniştiţi şi din cauza singurului exemplar de ţestoasă-gigant din lume din specia"Geochelone Abigdoni", numit „Solitarul George”, care nu poate procrea. George, de 105 ani, a fost prezentat unor femele dintr-o specie vecină, alături de care coabitează din 1993, însă fără rezultat.

Din cele 14 specii de ţestoase-gigant descoperite în insule, trei s-au stins deja, iar altele sunt în pericol, ameninţate de turismul internaţional.