Papa se închină lui Marx? Proprietatea privată este a celor mulți

Papa Francisc a declarat, duminică, în cadrul enciclicei sale, că pandemia este cea mai recentă criză care demonstrează că forțele de piață și politicile economice care dau prioriatete bogaților au eșuat în a produce beneficiile sociale pretinse de susținătorii acestor politici. Într-un discurs virulent cu accente socialiste, liderul de la Vatican a pledat pentru nevoia ca prosperii planetei să își împartă averile cu cei mulți și săraci.

În cadrul enciclicei pe tema fraternității umane, citite duminică, Papa a mai precizat că proprietatea privată nu poate fi considerată un drept absolut în acele cazuri în care unii oameni au trăit extravagant, iar alții nu au avut parte de nimic.

Purtând numele “Fratelli Tutti” (n.r. - noi toți frații), enciclica a fost criticată pentru că nu folosește un limbaj inclusiv, însă Papa Francisc a explicat că a dorit să se adreseze și fraților și surorilor sale, așa cum a rămas tradiția încă din secolul 13, de la Sfântul Francisc de Assisi. În plus, liderul de la Vatican a vorbit de mai multe ori în discursurile sale publice despre apărarea drepturilor și demnităților femeilor.

Polarizarea societății prin accentuarea diferențelor dintre săraci și bogați este o altă temă recurentă a Papei, care în discursul său de duminică a subliniat eșecul politicilor economice de funcționare de sus în jos, promovate de conservatori în multe țări, care acordă atenție în special celor deja avuți. Astfel de politici sunt discriminatorii, a revelat discursul Papei, care a menționat scutirile de taxe și alte stimulente de care se bucură giganții economici și oamenii de afaceri proeminenți ai planetei.

Imperiul banilor

„Au existat acei oameni care ar fi dorit să ne facă să credem că libertatea unei piețe este suficientă pentru securitatea fiecăruia (după ce a izbucnit pandemia”, a scris Papa Francisc, care a denunțat această dogmă a credinței neo-liberale care reacționează la „teoriile magice ale abundenței sau ale politicii economice care separă bogații de săraci ca singură soluție la problemele societății”.

O politică economică de succes face posibilă crearea de locuri de muncă, iar nu reducerea acestora", a explicat Papa, ca o aluzie la țările afectate drastic de recesiune. "Criza ar fi trebuit să fie o oportunitate de relansare a economiilor, însă această șansă a fos ratată. Societatea trebuie să se confrunte cu efectele distrugătoare ale imperiului banilor”.

Proprietatea privată, un drept al celor mulți

O altă direcție remarcată de mass-media a fost legătura pe care înaltul prelat originar din Brazilia a făcut-o între pandemie și o reinterpretate a conceptului de umanitate din punct de vedere al dreptului la proprietate. „Chiar și în aceste circumstanțe adverse, greul este dus de cei se află la periferia societății din punct de vedere economico-existențial… Dreptul la proprietate privată poate fi considerat doar un drept secundar, derivat din principiul destinației universale a bunurilor create”.

În viziunea Papei, chiar și formula de adresare foarte populară "Fratelli Tutti" conține o discrminare implicită, mai exact dă prioritate sensului juridic al proprietății în fața celui de funcție socială. Conform tradiției occidentale,  proprietatea este un drept absolut. În schimb, Joao Bergoglio consideră că tradiția creștină nu a mai recunoscut ca absolut și inatacabil dreptul la proprietate privată, și ca o consecință funcția socială a devenit o formă de proprietate privată.  "Cei care au foarte mult trebuie să administreze, la fel ca vechii creștini,  această bogăție în beneficiul celor mulți", crede Papa.

O altă temă foarte des abordată de Papă este cea a imigranților, prezentă și în enciclica de duminică. "Imigrantul este văzut ca un uzurpator care nu are nimic de oferit. Așadar, ajungem să credem cu ingenuitate că săracii sunt periculoși și inutili și că bogașii sunt binefăcători generoși. Trebuie să evităm migrația acolo unde nu este necesară și în acest scop trebuie ca în țările lor de origine să li se creeze posibilitatea de a trăi și de a crește cu demnitate”.

Sursa: Il Giornale