Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Dr. Vasile Bianu: Nu înţelegem ca oraşele să devie proprietatea minorităţilor etnice
Dr. Vasile Bianu: Nu înţelegem ca oraşele să devie proprietatea minorităţilor etnice

Dr. Vasile Bianu: Nu înţelegem ca oraşele să devie proprietatea minorităţilor etnice

După statistica de dinainte de război, din 1912, rezultă că în Moldova sunt oraşe în cari Românii sunt în număr mai mic decât evreii, de exemplu în Botoşani, Fălticeni, Dorohoi, Mihăileni, Hârlău etc; în alte oraşe numărul lor este aproape egal, de exemplu în Iaşi, Galaţi, Bacău. Târgu Frumos, Panciu etc., iar în celelalte oraşe, puţine la număr, românii au o mică majoritate faţă de celelalte naţionalităţi.

Drept urmare, când s-a ajuns la proiectul de lege privind reforma administrativă, în 1924, senatorul Dr. Vasile Bianu a ridicat problema că în majoritatea oraşelor românii erau minoritari şi, drept urmare, primarii vor proveni din rândurile minorităţilor, în principal din cea evreiască.

„Dându-ne această Constituţiune nu înţelegem ca oraşele noastre să devie proprietatea minorităţilor etnice, conduse şi administrate numai de ele, în paguba elementului românesc”, susţinea Dr. Vasile Bianu.

Citește GRATUIT toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.