Evenimentul Zilei > International > Comisia Europeană se apucă de reforma politicii comunitare în domeniul migrației
Comisia Europeană se apucă de reforma politicii comunitare în domeniul migrației

Comisia Europeană se apucă de reforma politicii comunitare în domeniul migrației

 O nouă tabără provizorie de refugiați a fost instalată pe insula grecească Lesbos.

Potrivit ministrului elen al Migrației, această tabără poate găzdui 9 mii de solicitanți de azil din cei 12.700 de oameni lăsați fără adăpost de incendiul care a distrus tabăra de la Moria, acum 10 zile. Între timp, șase tineri afgani solicitanți de azil sunt acuzați că ar fi pus focul, iar patru dintre ei vor fi astăzi audiați de un judecător de instrucție.
Comisia Europeană va prezenta miercuri un așteptat proiect de reformare a politicii comunitare în domeniul migrației. Amânat de mai multe ori, acest nou pact privind migrația și azilul trebuia să fie prezentat pe 30 septembrie, însă incendiul de la Moria a adus în atenție urgența unei soluții europene durabile.
Devansarea prezentării pactului Uniunii Europene pentru migrație, la 23 septembrie, a fost anunțată de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, care a promis măsuri pentru a lupta împotriva traficanților, pentru întărirea frontierelor externe și aprofundarea parteneriatelor cu țări extracomunitare, precum și pentru crearea de căi legale de acces. În cadrul primului său discurs privind starea Uniunii Europene, susținut zilele trecute în fața Parlamentului European, Ursula von der Leyen a precizat că vor exista structuri comune pentru azil și returnare, cât și un nou mecanism puternic de solidaritate în contextul în care țările aflate în prima linie a sosirii migranților, Grecia, Malta sau Italiei se plâng c trebuie să facă față unei sarcini disproporționate. În ultimii ani, tentativele de mutare a solicitanților de azil în interiorul Uniunii Europene s-au lovit de refuzul țărilor din Grupul de la Vișegrad – Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia – de a primit migranți. Imediat după incendiul de la Moria, doar 10 state europene au acceptat să adăpostească circa 400 de copii și adolescenți neînsoțiți care se aflau în tabăra sinistrată. Germania a deschis porțile refugiaților, guvernul Angelei Merkel anunțând că va găzdui, pe lângă circa 150 de minori neînsoțiți, și alte peste 1.500 de persoane, în principal familii

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: