Papa Francisc: "Trebuie să ne eliberăm inimile de ură, uneori am fost înțeles greșit"

Sursa: arhiva EVZ

Papa Francisc vorbește despre conflictul din Ucraina și subliniază că „ceea ce trebuie făcut„ este „să ne eliberăm inimile de ură”. Apoi, comentează și reacțiile la unele dintre afirmațiile sale: „Din prima zi de război și până ieri, am vorbit constant despre acest conflict, referindu-mă la suferințele Ucrainei, dar cred că nu am fost întotdeauna înțeles”.

În discuția cu iezuiții din Kazahstan, relatată de "La Civiltà Cattolica", Sfântul Părinte a afirmat cu inima deschisă: "Aș vrea să vă spun că nu mă interesează ca voi să îl apărați pe Papa, ci ca poporul să se simtă mângâiat de voi, care sunteți frații Papei. Papa nu se supără dacă este înțeles greșit, pentru că știu bine suferința care se află în spate". Suveranul Pontif mai relatează că, "atunci când un episcop catolic ucrainean a venit în vizită, i-am înmânat un plic cu declarațiile mele pe această temă. Am definit invazia Ucrainei drept o agresiune inacceptabilă, respingătoare, fără sens, barbară, sacrilegă... Citiți toate declarațiile! Biroul de presă le-a strâns".

Suveranul Pontif revine și asupra cuvintelor sale cu privire la moartea Dariei Dughina, care a stârnit reacția Ministerului de Externe ucrainean, care l-a convocat pe Nunțiul Apostolic la Kiev. "După ce am vorbit despre Ucraina, m-am gândit să spun o vorbă asupra suferinței celor două popoare, ucrainean și rus. Pentru că în războaie suferă popoarele, oamenii. Plătesc oamenii săraci, ca întotdeauna. Și asta generează ură. Cei care fac război uită de umanitate și nu privesc la viața concretă a oamenilor, ci pun înainte de orice interesele părților și puterea. Oamenii de rând, în fiecare conflict, sunt adevăratele victime, care plătesc pe propria piele pentru nebuniile războiului. Apoi, m-am referit și la acea fată care a sărit în aer în explozie. Atunci, s-a uitat tot ce am spus până în acel moment și s-a acordat atenție numai la acea referire. Dar înteleg reacțiile oamenilor, pentru că suferă mult". Papa Francisc își amintește și de vizita sa la Ambasada Rusiei: "A fost un gest neobișnuit: Papa nu merge niciodată la Ambasadă. Îi primește personal pe ambasadori doar atunci când își prezintă acreditările, iar apoi la sfârșitul misiunii lor, într-o vizită de adio. I-am spus ambasadorului că aș vrea să vorbesc cu președintele Putin, atâta timp cât îmi va lăsa o mică fereastră de dialog".

"Este în curs un război și cred că este o greșeală să credem că este un film de cowboy, unde sunt personaje bune și rele. Și este, de asemenea, o greșeală să credem că acesta este un război între Rusia și Ucraina și atât. Nu: acesta este un război mondial", a spus Papa Francisc, în timpul călătoriei sale în Kazahstan, vorbind cu iezuiții. Conversația este din 15 septembrie și a fost înregistrată de directorul "La Civiltà Cattolica", părintele Antonio Spadaro.

„L-am sunat imediat pe ambasadorul rus”

Papa Francisc s-a angajat în schimbul de prizonieri între Rusia și Ucraina. El însuși a spus asta în conversația sa cu iezuiții în călătoria din Kazahstan, la mijlocul lunii septembrie. "A venit și un lider militar, care se ocupă de schimbul de prizonieri, împreună cu consilierul religios al președintelui Zelenski. De data aceasta mi-au adus o listă cu peste 300 de prizonieri. Mi-au cerut să fac ceva pentru a face un schimb. Eu l-am sunat imediat pe ambasadorul rus, să văd dacă se poate face ceva, dacă se poate accelera un schimb de prizonieri", a adăugat Papa Francisc în aceeași conversație.

Papa Francisc nu va merge prea curând la Kiev, le-a spus el însuși iezuiților pe care i-a întâlnit la mijlocul lunii septembrie în Kazahstan. "I-am trimis în Ucraina pe cardinalii Czerny și Krajewski, care au transmis solidaritatea Papei. Secretarul pentru Relații cu Statele, Mons. Gallagher, a fost în vizită. Prezența Sfântului Scaun în Ucraina are valoarea de a aduce ajutor și sprijin. Este o modalitate de a exprima o prezență. Aveam și eu în minte să pot merge. Mi se pare că voia lui Dumnezeu este să nu merg în acest moment precis; să vedem, însă, mai târziu", a spus Suveranul Pontif, notează .ansa.it.

(Traducerea Rador)