Evenimentul Zilei > International > Războiul din Ucraina, ziua 219. Putin proclamă anexarea de către Moscova a regiunilor ucrainene. Zelenski convoacă Consiliul de Securitate
Războiul din Ucraina, ziua 219. Putin proclamă anexarea de către Moscova a regiunilor ucrainene. Zelenski convoacă Consiliul de Securitate

Războiul din Ucraina, ziua 219. Putin proclamă anexarea de către Moscova a regiunilor ucrainene. Zelenski convoacă Consiliul de Securitate

Războiul din Ucraina, ziua 219. Kremlinul a anunţat, joi, că Putin va semna vineri tratatele care proclamă anexarea de către Moscova a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk,Herson şi Zaporojie unde au avut loc referendumuri. În urma anunţului, Volodimir Zelenski a convocat pentru vineri o reuniune de urgenţă cu oficiali de rang înalt din domeniul securităţii, politicii şi apărării. Regiunea Zaporojie a fost bombardată, din nou, în această dimineață. Un om a murit.

Update: Au fost înregistrate noi bombardamente în regiunea Zaporojie în cursul dimineții. Autoritățile au anunțat că în urma atacului un om a murit. De asemenea, au fost înregistrate mai multe pagube. Compania de transport local și alte magazine din zonă au fost avariate, informează Digi 24.

Războiul din Ucraina, ziua 219. Kremlinul a anunţat, joi, că preşedintele rus Vladimir Putin va semna vineri documente care proclamă anexarea de către Moscova a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, unde au avut loc referendumurile considerate de Kiev şi Occident drept nişte „simulacre”, desfăşurate sub ameninţarea armelor pe teritoriul ucrainean controlat de forţele rus.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va avea vineri o reuniune de urgenţă cu oficiali de rang înalt din domeniul securităţii, politicii şi apărării, după anunţul Kremlinului cu privire la planurile Rusiei de anexare a patru regiuni ucrainene, potrivit Reuters.

Zelenski a convocat Consiliul de Securitate al Ucrainei

Preşedintele Volodimir Zelenski a convocat pentru mâine o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei. Ordinea de zi şi alte detalii vor fi anunţate ulterior”, a anunţat purtătorul de cuvânt al prezidenţial Serhii Nikiforov

Zelenski a spus în repetate rânduri că aşa-zisele referendumuri au fost ilegale şi a avertizat cu privire la un răspuns puternic ucrainean.

„Integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită. Iar reacţia noastră la recunoaşterea rezultatelor de către Rusia va fi foarte dură”, i-a transmis Zelenski premierului italian Mario Draghi într-un apel telefonic, joi, potrivit preşedinţiei ucrainene.

Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională include, printre alţii, comandantul şef al forţelor armate, miniştrii Apărării, de Externe şi prim-ministrul, precum şi şeful Serviciului de Securitate ucrainean. Consiliul are sarcina de a colabora cu preşedintele la elaborarea şi coordonarea politicii de securitate naţională.

Erdogan îi cere lui Putin „să dea o a doua șansă negocierilor” cu Ucraina

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut o discuție telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, în care i-a cerut „să dea o a doua șansă negocierilor” cu Ucraina și a exprimat disponibilitatea Turciei de a juca rol de facilitator.

„Atrăgând atenția asupra nevoii de dezescaladare a tensiunilor pentru a pava calea către evoluții favorabile, președintele Erdogan a spus că este de așteptat ca Moscova să facă pași – în special în ceea ce privește încorporarea unor părți din Ucraina în Rusia – într-o încercare de a facilita procesul”, a declarat Recep Erdogan.

Parlamentarul rus Nikolai Valuev a primit citație de recrutare

Șițuite incredibilă în Rusia. Parlamentarul rus Nikolai Valuev, fost boxer profesionist și campion mondial WBA la categoria grea, a declarat că a primit o convocare la centrul de recrutare pentru a merge pe frontul din Ucraina.

„A venit la toți, și mie mi-a venit și voi merge la comisariat. Colegii mei sunt foarte bine. Cine este înregistrat în Duma de Stat, a primit citația aici, la mine a venit acasă și trebuie să merg acolo, dar încă n-am reușit, am avut foarte multe ședințe în afara orașului. Citația mi-a venit chiar înainte de plecarea în Donbas și eu nu eram acasă, dar săptămâna viitoare voi merge, obligatoriu, să mă prezint la comisariatul militar”, a declarat Nikolai Valuev pentru presa rusă.

Spioni rusi, arestați în Muntenegru

Au fost făcute 38 de arestări în Muntenegru, printre care șase diplomați ruși, pentru suspiciune de spionaj, a dezvăluit Pobjeda, citând surse neidentificate. Șase dintre cei reținuți sunt diplomați ruși.

Premierul Dritan Abazovic declarase anterior, în cursul zilei, într-o transmisiune live a şedinţei de guvern, că este în desfăşurare o „operaţiune internaţională”, cu asistenţa unor parteneri externi, la care participă procuratura de stat muntenegreană, pentru apărarea intereselor ţării, dar nu a dat detalii. Ofiţeri operativi ai Agenţiei pentru Securitate Naţională din Muntenegru (ANB) şi ai Procuraturii Speciale de Stat (SDT) au reţinut şase diplomaţi ruşi, 30 de cetăţeni ruşi cu permis de şedere temporară şi doi muntenegreni sub suspiciunea de spionaj, potrivit Reuters.

Situaţie greu de descris în Rusia. Recrutorii intră pe ferestre în casele oamenilor

Recrutorii ruși intră pe geam să ducă documentele de înrolare în armată, pentru că oamenii încuie ușile. Pentru că în Rusia nu ai unde să fugi de mobilizarea parțială, oamenii se baricadează în case, iar recrutorii intră pe geam în Vladivostok, după cum arată o înregistrare video postată pe rețelele sociale.

Oamenii își încuie ușile, iar în filmarea suprinsă, un angajat al biroului de înregistrare și înrolare militară a urcat pe clădire și a intrat pe fereastră pentru a deschide ușa de la intrare pentru colegii săi, astfel încât aceștia să poată căuta recruții și să le dea documentele de mobilizare.

Belarus pregătește aerodromuri și căi ferate pentru a primi trupe

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că aerodromurile militare și căile ferate din Belarus sunt pregătite pentru primirea trupelor.

Potrivit lui Hromov, șef adjunct al Direcției Operative Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, la aerodromul militar al Bazei Aeriene Luninets din Belarus (la 50 km de granita cu Ucraina) sunt în curs de desfășurare măsuri de aranjare a aerodromului care cuprind reparații, cazărmi, depozite etc. Toate acestea indică faptul că există intenții probabile de utilizare pe termen lung a acestui aerodrom, în special de către unitățile Forțelor Armate Ruse, pravda.com.ua.