Victimele, două din Germania, două din Marea Britanie, două din Irlanda, au fost primite de Suveranul Pontif la reședința Sfânta Marta, unde locuiește de la instalarea sa în martie 2013. Întâlnirea a fost precedată de o slujbă în capela Papei.

Această întrevedere în format privat, pe care Papa a anunțat-o la sfârșitul lunii mai, era extrem de așteptată, asociațiile victimelor declarându-se surprinse că nu a avut loc până acum și considerând că Vaticanul nu a depus suficiente eforturi în lupta împotriva flagelului pedofiliei.

Papa și-a exprimat în mai multe rânduri ”toleranța zero” față de acest fenomen, anunțându-și dorința de a impune ”sancțiuni foarte severe” și comparând orice preot care abuzează de un copil cu cineva care comite cel mai mare sacrilegiu religios, ”o slujbă neagră”. El a constituit o comisie de experți pentru protejarea copiilor în cadrul instituțiilor Bisericii Catolice.

Această întâlnire cu victimele, care urmează celor pe care fostul Papă Benedict al XVI-lea le-a avut în timpul mai mult deplasări ale sale, a avut loc pentru prima dată chiar la Vatican.

Scandalul, care a fost dezvăluit în anii 2000, a afectat zeci de mii de copii din mai multe țări. Faptele datează în special din anii '60 și '70. Biserica este acuzată îndeosebi că i-a tolerat și uneori protejat pe vinovați, fără a asculta și punctul de vedere al victimelor.

Te-ar putea interesa și: