Papa Francisc, primele declaraţii în Irak: „Vin ca un pelerin al păcii, în numele lui Cristos”

Papa Francisc, primele declaraţii în Irak: „Vin ca un pelerin al păcii, în numele lui Cristos”

Papa Francisc, primele declaraţii în Irak. Papa Francisc a ajuns vineri, 5 martie în Irak, unde va rămâne timp de trei zile. Pontiful i-a mulţumit preşedintelui Salih pentru invitaţie şi pentru amabilele cuvinte de bun venit.

În primul discurs din cadrul călătoriei apostolice în Irak, papa Francisc i-a salutat cu afecţiune pe episcopi, preoţi, călugări, călugăriţele şi pe toţi credincioşii Bisericii Catolice

Papa Francisc, primele declaraţii în Irak: „Vin ca un pelerin al păcii, în numele lui Cristos”

La sosire, în primul discurs, rostit la Palatul Prezidenţial din Bagdad, adresat preşedintelui ţării, membrilor Guvernului şi ai Corpului Diplomatic, autorităţilor, precum şi reprezentanţilor societăţii civile, pontiful şi-a exprimat, în primul rând, gratitudinea pentru oportunitatea de a efectua această călătorie apostolică îndelung aşteptată şi dorită în Republica Irak, un ţinut leagăn al civilizaţiei strâns legată, prin patriarhul Abraham şi numeroşi profeţi, de istoria mântuirii şi de marile tradiţii religioase: ebraismul, creştinismul şi islamul".

Este prima vizită externă pe care Suveranul Pontif o efectuează de la începutul pandemiei de coronavirus. Mai mult, este o vizită asupra căreia planează numeroase pericole potențiale și care este programată să dureze patru zile.

Papa Francisc a pledat cauza încetării conflictelor armate şi a cerut combaterea corupţiei şi a inegalităţilor. El a spus că speră în respectarea drepturilor omului și în triumful toleranței religioase.

Papa Francisc, primele declaraţii în Irak: Dumnezeu să ne ajute să mergem împreună!

Papa Francisc: „Vin ca pelerin, pentru a-i încuraja în mărturia lor de credinţă, de speranţă şi fapte bune în mijlocul societăţii irakiene. Îi salut şi pe membrii altor Biserici şi comunităţi creştine, pe adepţii islamului şi pe reprezentanţii altor tradiţii religioase.

Dumnezeu să ne ajute să mergem împreună, ca fraţi şi surori, având convingerea puternică a faptului că adevăratele învăţături ale religiilor ne invită să rămânem ancoraţi în valorile păcii, a cunoaşterii reciproce, a înfrăţirii umane şi coexistenţei, a spus el.

În ultimele decenii, Irakul s-a confruntat cu dezastrele războaielor, cu flagelul terorismului şi conflicte intercomunitare.

Astăzi, Irakul este chemat să le arate tuturor, în special în Orientul Mijlociu, că diferenţele, în loc să genereze conflicte, trebuie să conducă la cooperare armonioasă în viaţa civilă.

Coexistenţa fraternă are nevoie de dialog răbdător şi sincer, prin dreptate şi respectarea drepturilor. Eu vin ca penitent care cere iertare Cerului şi fraţilor pentru atât de multe distrugeri şi acte de cruzime; vin ca pelerin al păcii, în numele lui Hristos, Domnul Păcii. Ne-am rugat atât de mult în ultimii ani pentru pace în Irak”, a declarat Papa Francisc.

O vizită periculoasă, cu multe amenințări

Şi continuă: „Armele trebuie să tacă! Să le fie oprită distribuirea, care este peste tot. Să înceteze interesele de grup, acele interese externe care nu sunt interesate de populaţia locală.

Să li se dea voce constructorilor, artizanilor păcii! Celor mici, săracilor, oamenilor simpli, care vor să trăiască, să muncească, să se roage în pace. Ajunge cu violenţele, ajunge cu extremismul, cu facţiunile, cu intoleranţa.

Papa Francisc, întâlinire cu ayatollahul al-Sistani

Pentru vizita de patru zile, autoritățile au impus restricții dure de securitate. Un punct cheie al itinerariului papal îl reprezintă vizita de sâmbătă la ayatollahul Ali al-Sistani, un cleric foarte respectat.

„Dragi prieteni, doresc să exprim din nou, din inimă, recunoştinţă pentru tot ceea ce aţi făcut şi continuaţi să faceţi în favoarea edificării unei societăţi bazată pe unitate frăţească, solidaritate şi armonie. Slujirea voastră pentru binele comun este o lucrare nobilă. Îl rog pe Atotputernicul să vă susţină în responsabilităţile voastre şi să vă ghideze pe toţi pe calea înţelepciunii, a dreptăţii şi adevărului. Pentru fiecare dintre voi, pentru familiile voastre şi cei dragi şi pentru întregul popor irakian, invoc abundente binecuvântări divine. Mulţumesc!”, – a spus pontiful în încheierea primului discurs din cadrul călătoriei apostolice în Irak, rostit vineri, 5 martie a.c., la Palatul Prezidenţial din Bagdad, adresat preşedintelui ţării, membrilor Guvernului şi ai Corpului Diplomatic, autorităţilor, precum şi reprezentanţilor societăţii civile,  scrie vaticannews.va.

Ne puteți urmări și pe Google News