Papa Francisc: „Oameni fără etică exploatează moartea lui Ratzinger"

Papa Francisc: „Oameni fără etică exploatează moartea lui Ratzinger" Sursa foto: Kanal D

Papa părăsește Africa și, în special, două țări însângerate, din motive diferite, de război.

În Congo și Sudanul de Sud a văzut tragedia umanitară legată de decenii de conflicte și de aceea, privind spre întreaga planetă, trage un semnal de alarmă: "Lumea este în autodistrugere, să ne oprim la timp", pentru că dacă mergem mai departe cu "escaladarea, nu vom ști unde vom ajunge". Referirea este la Ucraina, dar nu numai. Papa Francisc menționează Siria, Yemen, Myanmar și numeroasele conflicte din America Latină. Suveranul Pontif – care s-a întâlnit cu jurnaliştii împreună cu Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şi Moderatorul Bisericii Scoţiei, Iain Greenshields – nu se fereşte de întrebările despre "otrăvurile" de la Vatican şi spune că "moartea lui Benedict a fost instrumentalizată". Papa Francisc revine, de asemenea, la homosexualitate și spune că este "păcat" să condamnăm homosexualii.

În final, și-a anunțat următoarele călătorii: Lisabona și Marsilia. Dar și Mongolia este pe lista de dorințe, poate la sfârșitul lunii septembrie, și India anul viitor.

De ce nu a mers Papa Francisc la Kiev

Papa Francisc – în timp ce marile puteri trimit arme în Ucraina și se gândesc să-și întărească arsenalele – condamnă încă o dată comerțul cu arme și "escaladarea", cu care se trece "din bombă în bombă și nimeni nu știe unde și cum se va sfârși". "Astăzi cred că în lume aceasta este ciuma, cea mai mare ciumă, afacerea, vânzarea de arme", a reiterat Papa Bergoglio. Cât despre războiul din Ucraina (în mai puțin de 20 de zile se va împlini un an de la început), "eu sunt deschis să mă întâlnesc atât cu președinții, cel al Ucrainei, cât și cel al Rusiei, sunt deschis pentru întâlnire. Nu am plecat la Kiev, pentru că nu este posibil deocamdată, să merg la Moscova, dar cer dialog". Nu este posibil, pentru că Putin nu a vrut să deschidă nici măcar acea "fereastră de negociere", pe care Papa a cerut-o imediat prin intermediul Ambasadei Rusiei la Vatican. "Dar nu este singurul război", adaugă Papa Francisc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apoi, trece la controversele "de acasă": cei care îl atacă și "instrumentalizează moartea Papei Benedict sunt fără etică, sunt oameni de partid, nu de Biserică". "Renunț, aceste lucruri vor cădea de la sine, unele nu vor cădea și vom merge mai departe, așa cum se întâmplă în istoria Bisericii", le-a spus jurnaliștilor în zbor. "Unele povești care se spun, că Benedict simțea amărăciune pentru asta sau cealaltă, sunt povești chinezești", a spus Papa Francisc, traducând în italiană un mod de a spune din spaniolă referitor la lucruri inventate. Și acel cuvânt, "amărăciune", a fost folosit de mons.

Papa Francisc reiterează că „este un păcat” să condamni homosexualitatea

Georg Gaenswein, secretarul lui Ratzinger, care după acea ruptură cu Papa Francisc trăiește practic în "umbră", având o funcție de prefect pe care nu o mai exercită de doi ani. Vorbind cu afecțiune despre Benedict, "un om atât de bun, un Sfânt Părinte al Bisericii", Papa Francisc a dezvăluit o anecdotă. "Odată am vorbit despre căsătoria persoanelor homosexuale, că este un sacrament pe care nu-l putem face sacrament, dar există posibilitatea" ca aceștia să fie protejați pentru bunuri sau pentru pensionare prin "legea civilă". "O persoană care se crede un mare teolog, printr-un prieten al Papei Benedict, a mers la el și a depus o plângere împotriva mea. Benedict nu s-a speriat, a chemat patru cardinali teologi de nivel înalt și a spus 'explicați-mi asta' și i-au explicat și așa s-a încheiat povestea".

Prin urmare, Ratzinger i-a dat dreptate. Iar despre homosexualitate, Papa Francisc reiterează că "este un păcat" să condamni acești oameni și "o nedreptate" să-i incriminezi, așa cum se întâmplă astăzi în aproximativ 50 de țări din întreaga lume. În cele din urmă, dezvăluie viitoarele călătorii, iar jurnaliștilor care îl întreabă dacă mai este în stare să facă vizite atât de solicitante, precum cea din Africa în aceste zile, le răspunde cu o glumă: "Iarba rea ​​nu piere niciodată", notează ansa.it

(Traducerea Rador)