Salutul Papei Francisc către Sudanul de Sud: „Puneți sarea iertării pe răni: ustură, dar vindecă”

Salutul Papei Francisc către Sudanul de Sud: „Puneți sarea iertării pe răni: ustură, dar vindecă”Sursa foto: Arhiva EVZ

Papa Francisc celebrează slujba la mausoleul "John Garang" din Juba, ultima întâlnire publică din Sudanul de Sud. De fapt, duminică se încheie cea de-a 40-a călătorie apostolică a Pontifului, care va părăsi Africa la ora 11:30 (10:30 ora Italiei) și va ajunge la Fiumicino în jurul orei 17:15. Papa Francisc a făcut turul printre credincioși în papamobil, care s-au înghesuit cu miile. Rugăciunea credincioșilor este recitată în arabă, dinka, bari, nuer și zande.

De la sosirea Papei Bergoglio, afluxul de persoane care se îndreaptă spre zonă nu a încetat: pe lângă mausoleu, credincioșii s-au adunat și în toată zona limitrofă, după cum au raportat autoritățile locale. În prezent, se estimează că peste 100.000 de persoane participă la slujbă.

"Vin la voi să vi-L vestesc, să vă întăresc în El, pentru că vestirea lui Hristos este o veste de speranță: de fapt, El cunoaște angoasele și așteptările pe care le purtați în inimă, bucuriile și greutățile care marchează viața voastră, întunericul care vă asuprește și credința pe care, ca un cântec în noapte, o ridicați la Cer", spune Papa Francisc în timpul Liturghiei. "Iisus vă cunoaște și vă iubește; dacă rămânem în El, nu trebuie să ne temem, pentru că și pentru noi fiecare cruce se va transforma într-o înviere, fiecare tristețe în speranță, fiecare bocet într-un dans", adaugă Pontiful, care invită, apoi, credincioșii să depună "armele urii și răzbunării, pentru a lua calea rugăciunii și carității".

Mesajul pe care l-a transmis Papa Francisc

Apoi, Papa Francisc invită pelerinii să depășească "acele antipatii și aversiuni care, în timp, s-au cronicizat și riscă să se opună triburilor și grupurilor etnice; să învățăm să punem pe răni sarea iertării, care ustură, dar vindecă".

În sfârşit, "chiar dacă inima sângerează pentru nedreptățile primite, să renunţăm odată pentru totdeauna să răspundem răului cu rău, şi vom fi bine în interior; să ne primim și să ne iubim unii pe alții cu sinceritate și generozitate, așa cum face Dumnezeu cu noi. Să protejăm binele care suntem, să nu ne lăsăm corupti de rău", a concluzionat Suveranul Pontif.

Între timp, printre cele mai afectuoase gesturi de despărțire, se numără și dedicarea unei străzi lui Bergoglio, primul Papă care a sosit în această țară "tânără" (născută în 2011): guvernul sud-sudanez a decis, de fapt, să dea numele său unei străzi în onoarea sa, denumită de acum înainte "Strada Papa Francisc". Acesta este principalul drum asfaltat al capitalei, unul dintre puținele dintr-un stat care are doar două sute de kilometri. Artera începe din Piața Kololo Junction și continuă până la sediul Nunțiaturii Apostolice (Ambasada Vaticanului), trecând pe lângă sediile diplomatice ale Uniunii Europene și ale Statelor Unite. "Prezența Papei va rămâne astfel pentru totdeauna în țară", a comentat Conferința Episcopală din Sudanul de Sud, care mulțumește Executivului pentru acest gest.

Pentru a încheia vizita Papei Francisc în Sudanul de Sud, slujba de duminică este programată la ora 8:45 (7:45 ora italiană). Suveranul Pontif va merge, apoi, pe Aeroportul Internațional din Juba unde, împreună cu arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, și moderatorul Bisericii Scoției, Iain Greenshields, își va lua rămas-bun de la președintele țării, Salva Kiir. La bordul avionului papal vor fi și cei doi lideri creștini care l-au însoțit pe Francisc în această etapă a celei de-a cincea vizite apostolice africane.

sursa: RADOR / rainews.it