Papa Francisc face curățenie la Vatican. Noua Constituție permite demiterea episcopilor implicați în scandaluri

Papa Francisc face curățenie la Vatican. Noua Constituție permite demiterea episcopilor implicați în scandaluri Sursa Foto: Arhiva EVZ

Papa Francisc a emis o nouă constituție apostolică ”In Ecclesiarum Communione”. Acest document permite reorganizarea Vicariatului Romei prin întărirea rolului Consiliului Episcopal și prin faptul că Papa, în calitate lui de Episcop al Romei, este mai prezent în deciziile Vicariatului.

De asemenea, noua Constituție care conține 45 de articole, armonizează vechea legislația de la Vatican, la timpurile moderne.

Papa Francisc a anunțat că una dintre cele mai importante modificări se referă la Comisia Pontificală, Parlamentul de la Vatican. Pentru prima oară, din această comisie vor putea face parte femei și bărbați, care nu fac parte din cler, alături de cardinali aleși de pontif.

O atenție sporită se va acorda Ministerului de Finanțe, care administrează practic întreaga avere a Bisericii Catolice. Planurile și bugetele financiare vor fi votate de Comisia Pontificală, și vor fi trimise la ratificat la Papă, care va avea ultimul cuvânt de spus în acest domeniu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua Constituție Apostolică se caracterizează printr-o mai mare colegialitate și o prezență sporită a Papei, în calitate de Episcop al Romei, în fiecare decizie pastorală, administrativă și economică importantă privind Dieceza de Roma.

Textul prevede crearea unor noi birouri pentru supravegherea finanțelor și a conduitei necorespunzătoare, în timp ce durata mandatului pentru personalul din funcțiile de conducere este stabilită la cinci ani, care poate fi prelungită pentru o singură dată, cu încă cinci ani.

Noua Constituție are 45 de articole

Ultima oară, când un papă a anunțat modificarea Constituției de la Vatican, s-a întâmplat în anul 2000, când Biserica Catolică era condusă de papa Ioan Paul al ll-lea.

Constituția a intrat în vigoare la data de 31 ianuarie 2023. Papa Francisc a amintit despre importanța acesteia din punct de vedere eclezial.

Documentul are 45 de articole, care reflectă o mare parte din Constituția anterioară, introducând în același timp câteva elemente noi. Începând cu rolul cardinalului vicar, definit ”auxiliar” pentru prima dată, și cu rolul mai proeminent al Consiliului episcopal.

Această reformă se înscrie în urma ”Praedicate Evangelium” și are un obiectiv precis: să redea ”impulsul evanghelizator și sinodal” Vicariatului de Roma, pentru ca, așa cum scrie Papa Francisc, să fie ”un loc exemplar de comuniune, dialog și apropiere, primitor și transparent, în slujba reînnoirii și creșterii pastorale a diecezei de Roma”.

Papa îi va putea demite pe episcopii implicați în scandaluri

Prin această noua Constituție, papa Francisc vrea ca Biserica să nu mai fie zguduită de scandaluri de tot felul. El a vorbit despre faptul că episcopii vor fi numiți de el dar și demiși.

”Biserica își pierde credibilitatea atunci când se umple de ceea ce nu este esențial pentru misiunea sa sau, mai rău, când membrii săi, uneori chiar și cei investiți cu autoritate ministerială, sunt o sursă de scandal prin comportamentul lor necredincios față de Evanghelie”, a spus papa Francisc.

În detalierea celor 45 de articole ale Constituției, Papa s-a oprit asupra figurilor ierarhice ale Vicariatului Romei: Cardinalul vicar, episcopul și episcopii auxiliari.

Toți, scrie el, ”sunt numiți de mine pentru o perioadă nedeterminată de timp și încetează din funcție prin decretul meu”.

Vicarul - așa cum a fost deja stabilit prin Ecclesia in Urbe - continuă să exercite ”ministerul episcopal de magisteriu, sfințire și guvernare pastorală pentru dieceza de Roma cu puterea ordinară a vicarului” în termenii stabiliți de Papa.

Cardinalul vicar, continuă papa, ”nu va întreprinde inițiative importante sau care depășesc administrarea ordinară fără să-mi raporteze mai întâi mie”, potrivit catholicnewsworld.