Vaticanul a confirmat că se va întâlni cu supraviețuitorii abuzaţi în timpul călătoriei sale şi va participa, de asemenea, la Întâlnirea Mondială a Familiilor care se ţine la Dublin.  Întâlnirea mondială a familiilor de la Dublin are ca temă ”Evanghelia familiei, bucurie pentru omenire” și se desfășoară în zilele 21-26 august 2018.

Protestatarii sunt pregătiți  pentru demonstrații împotriva eșecului Bisericii în faţa abuzurilor sexuale precum și faptul că au fost ţinute ascunse atâţia ani.

Protestatarii, potrivit euronews vor să sublinieze şi nemulţumirea față de poziția Bisericii cu privire la chestiuni precum homosexualitatea.  Organizatorii demonstrațiilor din acest weekend au cerut Papei să recunoască faptul că Vaticanul a ascuns intenționat crimele comise de membrii clerului pentru a proteja imaginea Bisericii.
 
Aşa cum se ştie deja  Irlanda are un prim-ministru homosexual și a votat căsătoria între persoane de același sex. Mai mult, a "răsturnat legea care priveşte interzicerea avortului". În aceste momente  Papa Francisc se confruntă cu o provocare majoră în încercarea de a reconcilia diferitele păreri, într-un moment în care pentru mulți Biserica și-a pierdut autoritatea morală.

Duminică, 26 august, conform vaticannews, în jurul orei 12.00  Papa Francisc va lua prânzul cu suita papală, apoi merge în Parcul Phoenix unde prezidează Sfânta Liturghie și ține predica de încheiere a Întâlnirii mondiale a familiilor. Ultimul discurs al papei în Irlanda are loc după Sf. Liturghie, când este programată o întâlnire cu episcopii din patria Sfântului Patriciu.